Logo demaasenwaler.nl

Springen voor schoon water

AALST - Springen voor schoon water, dat deden bestuurders, inwoners van de Bommelerwaard en consumenten van Dunea vol overgave op zaterdag 7 juli in Aalst, tijdens The Big Jump & Waterfestival. Met de sprong in de Afgedamde Maas maakten de deelnemers duidelijk dat het een fijne leefomgeving is, waar we goed voor moeten zorgen, om hem in de toekomst ook waardevol te houden.

Dunea heeft een bijzonder belang bij de waterkwaliteit van de Afgedamde Maas, omdat het rivierwater wordt gebruikt voor de productie van drinkwater voor 1,3 miljoen mensen in het westen van Zuid-Holland. The Big Jump & Waterfestival zijn onderdeel van #MijnBron, een campagne waarin de waarde van de Afgedamde Maas centraal staat. Wim Drossaert, directeur van Dunea: "Goede waterkwaliteit in de rivier maakt gezonde gewassen, lekker en betrouwbaar drinkwater en een fijne leefomgeving. Als iedereen zich meer bewust is van de waarde van de rivier voor mens en natuur, vergeten we minder snel om er goed voor te zorgen."

Allen voor één belang

Li An Phoa, van wandelproject Drinkable Rivers sprong ook mee: "Ik verlang naar een drinkbare Maas en heb op mijn wandeling vanaf de bron van de Maas in Frankrijk gezien dat heel veel mensen van alle generaties die met mij delen. Wanneer we drinkbare rivieren hebben, dan betekent dit dat alle relaties in een geheel stroomgebied gezond zijn." Ook Heemraad Hennie Roorda van Waterschap Rivierenland, wethouder Gijs van Leeuwen van gemeente Zaltbommel, Rianne Brokx van Het Waterlaboratorium en Joline de Weerdt, directeur IVN Gelderland verklaarden zich solidair met het belang van schoon water en het feit dat daar actie voor nodig is.

Springen en leren

Het was het derde jaar op rij dat Dunea The Big Jumporganiseerde, samen met partners. Het Europese initiatief vond dit weekend plaats, op circa honderd plekken in Europa. Sinds 2009 werd op diverse locaties in Nederland gesprongen, maar dit jaar alleen in Aalst. Behalve The Jump kon je leren over waterkwaliteit, bijen, afval jutten en over wat wel en niet door het riool mag. Wie het te warm vond voor sportwedstrijdjes kon liggend in het gras genieten van live muziek van de jonge rockband Spark of Sanity.

Buro CLM vertelde over de Innovatieprijs voor ondernemers uit de Bommelerwaard. De prijsuitreiking in november zal het campagnejaar besluiten. Voor die tijd wil Dunea ook scholen en watersporters aanhaken. RTB Rivierenland, TRIP Bommelerwaard en Slot Loevesteijn zijn al partners van #MijnBron.

Meer berichten