Flinke erfenis voor pastoor Hermans

Mens

DEN BOSCH/ASTEN/DRUTEN - Dinsdag 19 juni was het hoger beroep in de zaak van de familie van de in 2014 overleden mevrouw Tonny van Empel uit Asten tegen pastoor Hermans. Hermans is tegenwoordig pastoor in Druten.

Mevrouw van Empel overleed eind december 2014. Al voor het overlijden kwam de familie erachter dat ze haar testament had aangepast. In het eerdere testament benoemde de vrouw de kinderen van haar nicht tot erfgenaam. In 2010 liet ze het testament aanpassen en kreeg haar familie nog maar een beperkt deel van haar vermogen. De voormalige pastoor van Asten, pastoor Hermans, liet ze een bedrag van ongeveer 120.00 euro na, evenals de inboedel van het huis en een garagebox.

Sinds het overlijden is de familie in gevecht met de pastoor om de erfenis. De aanvaarding van de erfenis zou volgens de familie in strijd zijn met het kerkelijk recht en de Gedragscode Pastoraat. De familie wilde dat de laatste versie van het testament nietig verklaard zou worden. Tonny van Empel zou op haar sterfbed hebben gezegd dat ze een grote fout heeft gemaakt door het testament te wijzigen.

Uitspraak
Volgens het hof heeft de familie echter niet kunnen aantonen dat mevrouw van Empel wilsonbekwaam was tijdens het opmaken van het testament. Om deze reden ziet het hof geen noodzaak het testament te vernietigen en mag Hermans de nalatenschap aanvaarden. Hermans zelf heeft eerder aangegeven dat hij de erfenis niet als pastoor, maar op persoonlijke titel heeft ontvangen.

De kerk heeft in 2014 een absoluut verbod ingesteld op het aanvaarden van erfenissen door pastoors.