Orkest Koninklijke Luchtmacht.
Orkest Koninklijke Luchtmacht. Foto: Orkest Koninklijke Luchtmacht

Anjerconcert: eerbetoon aan de Veteranen

Cultuur

BEUNINGEN - Aan de Beuningenaren zal het niet liggen. En als het weer een beetje meezit belooft het vrijdagavond een heel gezellige avond te worden op de Asdonck in Beuningen. Er mag zelfs geswingd worden. En dat allemaal op de koperen klanken van de Koninklijke Luchtmachtkapel. Het Anjerconcert op de Asdonck wordt georganiseerd door de gemeente Beuningen en het Veteranenplatform Beuningen. En als je Veteranen zegt, dan zeg je Theo Mevis. Voormalig marinier.

De Tweede Wereldoorlog is een week oud als Theo Mevis wordt geboren. Als 17-jarig knaapje loopt hij de Van Ghentkazerne in Rotterdam binnen en treedt toe tot Het Korps. En juist dát ene moment heeft zijn hele leven veranderd. Zeven jaar zal Mevis de broek met de rode bies dragen; hij wordt in 1960 uitgezonden naar het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea om halverwege de jaren '60 af te zwaaien. Ooit een marinier, altijd een marinier, geldt ook voor Theo Mevis. Juist voor hem. Al jaren zet hij zich in voor het welzijn van de oud-militairen. Landmacht, luchtmacht, marine: het is hem om het even. Iedere militair die heeft deelgenomen aan een vredesmissie is vanzelfsprekend veteraan. Velen keren zonder zichtbaar schrammetje terug naar Nederland. De onzichtbare schade is echter veel groter en aan de keukentafel kunnen zij velen hun 'verhaal' niet kwijt.

Juist voor hen heeft Theo in 2006 het Veteranenplatform Beuningen opgericht samen met Hennie Sibon en wijlen Ab Bruisten. De gemeente Beuningen telt ongeveer 200 veteranen. Zestig daarvan zijn zichtbaar. Vooral voor de militairen die in bijvoorbeeld Bosnië, Afghanistan of Mali hebben 'gediend' wil Mevis, samen met voorzitter Natascha Schür en secretaris Willem Baardman een brug slaan tussen hen en de oude veteranen. Inmiddels zijn er contacten met Druten en Wijchen om ook daar een veteranenplatform op te zetten.

Het Anjerconcert is er vrijdagavond voor iedereen. Voor de veteranen zijn stoelen gereserveerd. Ook belangstellenden uit de regio zijn welkom. Het concert is gratis en duurt van 20.00 tot 22.30 uur.

Door Ger Loeffen