Rechtenvrij
Rechtenvrij Foto: Ruben Schiks

De FNV staakt met u mee

Ingezonden

Dat doet de bond graag, het maakt ze geen reet uit waar het is of waarvoor, zij vliegen gewoon een bus vol havenarbeiders uit Rotterdam in als het nodig is. U weet wel, dat havengebied waar Wim Kok namens de FNV ooit op een kratje stond de schreeuwen dat er meer loon bij moest. "En desnoods gaan we naar Den Haag" kan ik mij zo de woorden nog wel herinneren als klein jochie die naar het journaal op de televisie keek. Het maakte best indruk op mij.

Ook maakte het wel indruk op mij dat diezelfde Wim Kok inderdaad naar Den Haag ging. Alleen was dat niet om meer loon te eisen voor de havenarbeider, maar om zijn eigen riant betaalde commissariaten in de toekomst veilig te stellen; eerst als – en ik noem het er even speciaal bij omdat VVD-ers altijd als graaiers worden neergezet – PvdA Minister van Financiën en later zelfs als Minster President van ons pittoreske Nederland. Laten we zeggen dat de ING nogal blij met Wim Kok was, ING-topman Tilmant voorop (even naar beneden scrollen naar het kopje Commissariaten <image006.jpg> , leest ende verbaast u)

Maar daar ben ik dus zo klaar mee, dat klagen voor een ander om vooral toch zelf weer je FNV vlag te zien wapperen en zo de naamsbekendheid weer wat op te schroeven, "Hallo, we zijn weer in beeld hoor!", om vervolgens ook nog maar eens eventjes fijntjes wat potige mannen uit het Rotterdamse Havengebied hier in ons rustieke Brabantse Maasland in te zetten. Mannen om de staking kracht bij te zetten, maar die hier eigenlijk helemaal geen binding mee hebben en dus geen ruk te zoeken. Want de FNV vind een bod van de Stichting de Maasveren van 4,25 procent (bovenop een bonus van € 500,-) nog veel te weinig op het toch al 'schamele' salaris van de veerpontbaas.

Zelf vind ik dat het geld wat je aan salaris mag ontvangen best gerelateerd mag zijn aan de arbeid die je verricht en aan de opleiding die je hebt gedaan. Ik bedoel, iemand die een veerpont moet bedienen, verricht toch enigszins makkelijker werk dan bijvoorbeeld iemand die de hele dag gebukt en wel stenen op de grond mag plaveien zodat wij op weg naar de pont eroverheen kunnen rijden. Of ten opzichte van iemand die eerst nog een paar jaar extra heeft gestudeerd en al dan niet Cum Laude een HBO-papiertje op zak heeft. Maar buiten de discussie of iets zwaar werk is of niet, of je hebt doorgeleerd of niet, heb ik meer globaal eens gezocht naar wat de gemiddelde werknemende mens nu aan salaris mag toucheren.

Ik ben begonnen in mijn eigen werkveld; de ICT. Als voorbeeld heb ik genomen iemand die goed is in software maken (waar zouden we zijn zonder onze apps?), daarvoor een HBO-studie (minstens vier jaar doorbuffelen na de middelbare school) heeft moeten volgen en inmiddels op zijn veertigste zo'n 20 jaar ervaring heeft. En aangezien er op de veerpont alleen maar mannen werken (als ik de foto mag geloven) dan ga ik ook daar nog eens van uit; een werkende man van 40 jaar met 20 jaar ervaring en HBO opgeleid kan maandelijks op zijn loonstrook € 3.459,- zien staan. Gemiddeld dan hè. Zijn collega 40-jarige met MBO niveau ziet op zijn maandelijkse loonstrook € 2.908,- staan. Ook weer gemiddeld hoor (bron: Intermediair).

Kijken we naar meer algemene cijfers van het CBS dan zien we dat Jan Modaal maandelijks mag rekenen op € 2.846 per maand, bruto. Jan Modaal dat is dus zo'n 79% van het gemiddelde inkomen. Nu ben ik niet degene die kan bepalen of een veerpontbaas wel of niet modaal mag verdienen dus dan maar even zoeken op nationaleberoepengids.nl en warempel; het beroep Pontschipper staat er in de hele wirwar van allerlei beroepen ook tussen; voor een maandelijks bedrag van € 1.876 tot € 2.672 per maand, MBO geschoold.

Dat beschouwende lijkt het er dus op dat de FNV vind dat het werk op een veerpont, hier op De Maas althans, van een dergelijk niveau is dat men daarvoor HBO geschoold moet zijn en zeker € 3.336 moet verdienen. Gemakshalve heb ik het aanbod van de Stichting de Maasveren er namelijk in meegenomen. Men verdient nu ruim meer dan wat er gemiddeld door een Pontschipper (ik vind trouwens veerpontbaas veel beter klinken) wordt ontvangen en toch meent men de stichting het vuur aan de schenen te moet leggen. Een stichting die geen winst maakt, die geen winst mag maken zelfs. Wettelijk dan. Dus raad eens wie dat straks mag gaan betalen?

Nee, de FNV staakt lekker met u mee en ondertussen is degene die van de pont gebruik moet maken voor zijn werk pas echt de pineut. Want zo gaat het met staken, we leggen de boel plat ten koste van alles en iedereen. Dat dit ten laste gaat van de inkomsten die broodnodig zijn om de zaak draaiende te houden maakt even niet uit. Dat daarmee de files nog erger worden omdat mensen dan de snelweg moeten nemen ook niet. En dat dit straks misschien uiteindelijk resulteert in een groter besef; namelijk dat het afhankelijk zijn van een veerpont erger is dan de kosten van een brug over De Maas bij Megen, daar staat men dan even niet bij stil.

Of is het een win/win voor ze? Zodat ze straks kunnen 'opkomen' voor de veerpontbaas die zijn baan gaat verliezen.

Hans Belt