WMO- en leerlingenvervoer Druten: samenwerking is niet altijd voordeliger

Politiek

DRUTEN - Begin 2017 sloot Druten zich aan bij de BVO DRAN (BedrijfsVoeringsOrganisatie Regio Arnhem-Nijmegen). Die organisatie is verantwoordelijk voor het vervoer voor mensen die niet in staat zijn om met het reguliere openbaar vervoer te reizen. De bedoeling was dat de gezamenlijk regeling voordeel zou opleveren, de kosten vielen echter een stuk hoger uit.

In de praktijk verzorgt BVO DRAN WMO-vervoer en routegebonden leerlingenvervoer. Door zorginstelling 's Heeren Loo heeft Druten extra veel WMO- en leerlingenvervoer. Daarom is Druten een zogenaamde 'nadeelgemeente'. BVO DRAN presenteerde Druten de rekening over 2017: bijna zes ton, ruim 144.000 euro duurder dan aanvankelijk gedacht (begroot). En dat terwijl de gezamenlijke regeling voordeel zou moeten opleveren. Waardoor dan die extra kosten? Onder andere door de nadeelgemeente-status en doordat taxivervoer gewoon een stuk duurder werd. Bovendien kost de nieuwe bestuursorganisatie BVO DRAN ook een aardige duit.

Begroting
Blijkens de begroting 2018 zou Druten het tekort, 144.000 euro in 2017, zien oplopen tot ruim 250.000 euro. Reden voor een uitermate bezorgd college om de begroting 2018 vooralsnog niet goed te keuren.
De redenen daartoe kunnen de wethouders Sjef van Elk en Michel Lepoutre op de eerstvolgende vergadering van BVO DRAN op 28 juni inbrengen. Op diezelfde dag is er 's avonds een raadsvergadering. Te laat dus om de raad om een mening te vragen. Daarom stelt het college deze zaak aan de orde tijdens het RTG van 14 juni.

Door Piet Zeeuwen