Pakezels

Column

Wie nog meer bewijs nodig heeft dat West Maas en Waal niet meer door kan als zelfstandige gemeente, hoeft niet verder te kijken dan het huisvuil. Na Druten en Beuningen moet ook deze gemeente er aan geloven: per 1 januari dienen bewoners zelf hun zakken restafval naar ondergrondse containers te slepen.

Wie dacht dat dit gezeul van de baan was omdat de gemeenteraad de begroting had afgewezen komt bedrogen uit. Acht van de tien gemeenten in het rivierengebied (u weet wel, waar de Federatie Dorpslijsten zo verliefd op is) gingen wel akkoord. Meeste stemmen gelden, dus de West Maas en Waalse gemeenteraad zit er ook nu weer voor spek en bonen bij.
De kans is groot dat het restafval in West Maas en Waal straks hetzelfde lot wacht als in Druten en Beuningen. Sinds de nieuwe inzamelregel is daar de hoeveelheid restafval nagenoeg nihil geworden. Wie om zich heen kijkt of op Facebook weet waar die troep nu eindigt: in plastic containers, gedumpt in het groen of anoniem gepropt in openbare prullenbakken.

Alleen Wijchen verweert zich kranig en weigert te buigen voor het bizarre beleid van de DAR die daar over het afval gaat. Maar stel nu dat die vier gemeenten één waren geweest. Een gebied van ruim 100.000 inwoners waarvan het gemeentebestuur tegen de directies van DAR en Avri had gezegd: "steekt dat restafval maar in jullie eigen ondergrondse container, bij ons kom je er niet in met dat gekke omgekeerde inzamelen."

Dan had je een krachtige onderhandelingspositie gehad. Maar nee, we moeten zo nodig zelfstandig blijven want dan blijven we baas in eigen (onder)buik. Met als gevolg dat de afvalboeren het beleid bepalen en de inwoners als gedupeerde pakezels gedwongen worden afvalinzamelaartje te spelen.

De situatie deed me denken aan een oud kinderboek van Guus Kuijer, getiteld: "Op je kop in de prullenbak". Dat lijkt me de enige juiste positie voor de directies van Avri en DAR.

Patrick Huisman