Highlights uit de gemeenteraad van West Maas en Waal

Politiek

WEST MAAS EN WAAL – Een drukbezochte gemeenteraadsvergadering afgelopen donderdag, met in het publiek vooral belangstellenden met betrekking tot de status van de Vonkerplas, het project Over de Maas en de behandeling van de AVRI-begroting.

Over dit laatste onderwerp was de gemeenteraad eensgezind: een motie van SP, VVD en de FD West Maas en Waal om tegen de begroting te stemmen werd aangenomen. Dat daarbij ook de tarieven nog stijgen, terwijl de inwoners beter afval scheiden en daardoor minder restafval aanbieden, bleek voor de raad onacceptabel. Een afgekeurde begroting betekent echter niet dat de plannen zijn afgekeurd. Daarvoor moet een meerderheid zijn in de tien gemeenten van Regio Rivierenland, en die tekent zich (nog) niet af.

Vonkerplas
De gemeenteraad werkt niet mee aan de plannen van Staatsbosbeheer om de Vonkerplas te verondiepen, antwoordde wethouder Mol op vragen van de SP. Dit beleid stond al, en hoeft niet te worden aangepast. De vraag is of het standpunt van de gemeente gehandhaafd blijft. Het bestemmingsplan zou ruimte voor andere opvattingen in zich herbergen, en hoe groot is de druk en invloed van de provincie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer? Eind juni organiseert de gemeente een gesprek met het Burgercollectief, de uiterwaardengroep Wamel en het Kernteam UWDH. Het begin van een wellicht jarenlang bestuurlijk en procedureel gesteggel over de voorgenomen herinrichting van de uiterwaarden.

Coalitieakkoord
Twee oppositiepartijen reageerden op het coalitieakkoord. De SP miste onder andere aandacht voor de kloof tussen arm en rijk, duurzaamheid, jongerenwerk en het gemis aan specialisten binnen het gemeentelijk apparaat nu de regiegemeente een feit wordt. Daarnaast was er volgens de partij sprake van te weinig sociale woningbouw. Ook kwam de suggestie om meer gebruik te maken van Europese subsidies. Sociaal Maas en Waal richtte haar pijlen op achterblijvende klimaatdoelstellingen, te weinig geld voor duurzaamheidsmaatregelen voor verenigingen en vervanging van het aardgasnetwerk, en zette vraagtekens bij een cultuurbeleid dat onvoldoende ruimhartig werd genoemd. Beide partijen wezen erop dat zij 25 procent van de kiezers vertegenwoordigen en dat daar ook rekening mee gehouden moet worden.
De meerderheid in de raad reageerde nauwelijks op alle aandachtspunten. In vervolg op het coalitieakkoord werkt het college van B&W nu aan een collegeakkoord, welke op een later moment aan de raad wordt aangeboden.

Over de Maas
Over de vervuiling van het project Over de Maas: de raad werd na afloop van de gemeenteraadsvergadering tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd over de de laatste stand van zaken.

Door Addy de Meij