Afbeelding
Foto: Marcel de Jong

Struinen met Saar

Column

Wederzijds begrip?

Samen met mijn honden Saar en Body struin ik dagelijks door de natuur in de omgeving, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

Over de lente mogen we tot op heden niet klagen. Het weer is de afgelopen tijd bijzonder mooi geweest. De brug tussen de winter en de lente was dit jaar heel kort. Binnen enkele weken was bijna alles groen en veranderden de dijken en uiterwaarden in een prachtig lente schilderij.

Het mooie weer heeft voor mij persoonlijk ook een nadeel. En dan bedoel ik niet mijn allergie voor onder andere hooi, maar de drukte op de dijken. Wat genieten toch veel fietsers van de Maas en Waalse dijken. Ik gun het ze van harte en laten we wel wezen: onze dijken zijn prachtig om op de fietsen. Ook zie je met het mooie weer meer wandelaars, al dan niet met hun trouwe viervoeters. En helaas gaat het niet altijd goed met de drukte op de dijk. Dit jaar helaas al één wielrenner gezien die -door toedoen- van een loslopende hond kennis heeft gemaakt met het asfalt van onze dijk. Beiden gelukkig niet ernstig gewond, maar wel flinke schade aan de fiets. Het eerste wat men nu zou zeggen is: 'hou die hond dan aan de riem!' Maar is dat zo? Is het baasje altijd fout en hoe zit het met de verplichtingen van de fietsers?

De AVP van Gemeente Druten spreekt alleen over een aanlijnverplichting binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom hoeft dat dus niet. Wel is het natuurlijk zo dat uw hond geen overlast of schade mag veroorzaken. Ook dient men zich te houden aan de Wet natuurbescherming (artikel 3.21 en 3.24 lid 5).

Als ik fietsers zie aankomen, fluit ik mijn honden bij me en laat ze zitten. Fietser(s) voorbij, dan zijn ze weer vrij. Gaat bijna altijd goed. Bijna... Met regelmaat kijk ik achterom, maar soms laat ik me verrassen door elektrische fietsen. Die zijn sneller bij je dan je zou verwachten. Wat me opvalt, is dat deze fietsers vaak met volle snelheid voorbijfietsen. Wellicht zien ze het gevaar wel, maar denken ze dat ze voorrang hebben. Is dat een valpartij waard? En doen ze dat ook als er kleine kinderen lopen? Beter is om even te bellen en de snelheid aan te passen, zodat hondenbezitters de tijd krijgen om de hond(en) bij zich te roepen of te fluiten. Kleine moeite en met een beetje wederzijds begrip kunnen we allemaal veilig genieten van dit stukje asfalt op onze bijzondere dijken.