Afbeelding
Foto: Stichting Bewust Deest

Passiepreek

Column

Kerkelijk zal ik nooit worden, hoe zeer ik ook in den heren ben. Toch wil ik a la Maarten Luther de parochianen van Druten oproepen om in actie te komen. Weescht kerkelijk ongehoorzaam en bezoek voorlopig geen één dienst meer van de H. Franciscus en H. Clara!

Dit uit naastenliefde voor de inwoners van Puiflijk en Deest die als heidenen worden behandeld. Onlangs wijdde ik al een column aan de kerk in Puiflijk die door het bisdom werd verkocht en zonder overleg leeggehaald. Nu is in Deest hetzelfde gebeurd.

Wat vooral steekt is de wijze waarop relikwieën als het Mariabeeld zijn verwijderd. Het broze beeld werd niet met tact en gepaste voorzichtigheid vervoerd. Omwonenden zagen hoe het liefdeloos op een oude aanhanger werd gekwakt samen met wat andere kostbare kleinoden. Visnet eroverheen en rijden maar.

Wie denkt dat ik overdrijf moet voor de gein op Facebook even naar de foto's zoeken. Daar kunt u ook lezen dat het ergste gevreesd wordt voor de kerststal die de Deester bevolking graag wil behouden.

Maar het parochiebestuur blijft ziende blind en horende doof. Zo viel vorige week in deze krant te lezen dat de Stichting Bewust Deest een bod wil doen op de kerk, zodat onder meer de klok behouden kan blijven.

Het parochiebestuur is op de hoogte van het initiatief, maar lijkt te kiezen voor een andere partij. Op de site van de parochie staat al doodleuk: 'verkocht onder voorbehoud van financiering'.

Kortom: het parochiebestuur heeft geen enkele interesse in het welzijn van haar onderdanen, niet in die van Puiflijk, niet in die van Deest, en dus ook niet in die van de rest van de gemeente. Daarom herhaal ik mijn oproep: boycot de diensten uit protest.

En als u toch wil bidden: onze lieve heer vindt het vast wel goed als dat desnoods bij een plaatje van het Mariabeeld gebeurt.

U gaat daar vast zorgvuldiger mee om dan het parochiebestuur met de echte moeder voor ons allen.

Patrick Huisman