Afbeelding
Foto: John van Gelder

Bedrijf in beeld: Schiks hoortechniek

Zaken

Vaak wachten mensen te lang om iets aan hun gehoor te laten doen. 

'Ik hoor alles nog hoor! Alleen anderen praten vaak wat onduidelijk.' Carla en Corné Schiks uit Beneden-Leeuwen horen dit maar al te vaak. Met hun winkel aan de Zandstraat voorzien zij al ruim tien jaar in een grote behoefte. Eerst achterin bij het toenmalige Oogpunt, inmiddels al weer zes jaar in een eigen pand. Carla had hiervoor al twintig jaar werkervaring in de hoortoestellenbranche, terwijl Corné na de opening van de nieuwe winkel zijn diploma's ging halen.

Het begint vaak met het iets luider laten zetten van de tv, of dat er gedacht word dat andere mensen onduidelijk en te zacht spreken. In het verkeer niet goed meer de andere weggebruikers horen naderen. Maar ook tijdens vergaderingen en bijeenkomsten hetgeen wat er besproken wordt niet meer of lastig kunnen volgen. Het is namelijk erg vermoeiend om je te moeten inspannen om te kunnen volgen wat er verteld word. In vele gevallen is dit het begin van het ontwikkelen van een sociaal isolement. Deze mensen zijn niet doof, maar kunnen het signaal niet meer duidelijk krijgen. Om dit te vergelijken met je ogen: Een brildragend persoon kan in verschillende situaties nog vaak redelijk zien zonder bril, maar merkt duidelijk dat bij het dragen ervan er minder inspanningen nodig zijn om het beeld helder te krijgen. Dus bij het dragen van een hoortoestel zal het minder inspanning kosten om een ander beter te verstaan. Maar niet alleen het verstaan wordt verbeterd, ook de totale beleving van je omgeving wordt beter.

Tinnitus (oorsuizen, piep in je hoofd) is een probleem dat bij heel veel mensen voorkomt. Dit geluid zit niet in je oren maar in je hersenen. Als je tinnitus hebt heb je vaak ook problemen met verstaan in complexe luisteromgevingen. Daar hoef je niet eens gehoorverlies voor te hebben. Het ene moment is het geluid veel luider dan het andere moment, vaak gerelateerd aan je eigen fitheid (belastbaarheid). Corné Schiks zelf is ervaringsdeskundige en inmiddels gespecialiseerd in het behandelen ervan.

Een hoortoestel is een halfproduct
Zonder inbreng van de kennis van de audicien zal het hoortoestel niets doen. De inbreng en de kennis van de audicien bepaalt mede of het hoortoestel optimaal zijn werk kan doen. 'Alvorens iemand bij ons voor de eerste keer met een hoortoestel de deur uit gaat hebben we een uitgebreid onderzoek en intakegesprek gehad, en achtereenvolgens, bij een vervolgafspraak, de aanpassing van het hoortoestel. Dit alles neemt gemiddeld tweeënhalf uur tijd in beslag. Samen bespreken we welke hooroplossing bij de persoon past', aldus Carla en Corné.
'Een hoortoestel is niet alleen een versterkertje achter of in het oor. In een hoortoestel zit namelijk ook een klein 'computertje' dat kan bepalen hoe het geluid hoorbaar wordt', vervolgen de twee. 'Denk aan het wel of niet kunnen wegfilteren van storende signalen of geluiden, het automatisch aanpassen aan de luisteromgeving waar men zich bevindt, de richting-gevoeligheid van de microfoons in de hoortoestellen, het kunnen koppelen met de mobiele telefoon om gemakkelijk te kunnen bellen of muziek te kunnen streamen vanaf de smartphone of tablet. Kortom er zit veel verschil in de mogelijkheden van de hoortoestellen.' Na voor de eerste keer hoortoestellen meegekregen te hebben wordt een revalidatieproces besproken. De geluiden worden opbouwend van volume teruggebracht. De revalidatietijd verschilt per persoon, van een paar weken tot enkele maanden.

Event
Op dinsdagavond 12 juni heeft Schiks Hoortechniek een informatieavond (Hoorevent) bij De Twee Linden in Beneden-leeuwen. Men kan er in gesprek met de professionals van Schiks Hoortechniek, die antwoord kunnen geven op alle vragen omtrent gehoor en hoortoestellen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf aanmelden is gewenst.

Schiks Hoortechniek
Zandstraat 53, Beneden- Leeuwen
Tel: 0487-84 93 03
Mail: info@schikshoortechniek.nl
www.schikshoortechniek.nl