Afbeelding
Foto: Henk van Coolwijk

Burgercollectief Dreumelse Waard luidt noodklok

Ingezonden

DREUMEL - Het burgercollectief Dreumelse Waard luidt de noodklok: Dreumel wordt afvoerputje van Europa

Burgercollectief de Dreumelse Waard vindt dat Staatsbosbeheer veel te ver gaat met het storten van afval en giftig slib in schone natuurplassen zoals ook de Vonkerplas in Dreumel. Om burgers daarover te informeren organiseren zij op 17 mei een presentatie in 't Centrum in Dreumel.

Als het aan Staatsbosbeheer ligt, wordt ook de Vonkerplas volgestort met 6.6 miljoen ton afval afkomstig uit België en Duitsland. Dit komt bovenop de miljoenen tonnen die reeds in een naburig project in Alphen/ Dreumel worden gestort. Maar ook elders in Nederland, want onlangs zijn hier al voor de tweede keer in korte tijd kamervragen over gesteld.

Voor het Burgercollectief is de maat vol. Wat hen vooral tegen de borst stuit is de misleidende wijze waarop Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de Provincie het project aan de man brengen. "Wij verwachten dat we transparant geïnformeerd worden over dit soort megaprojecten. De goed-nieuwsshow die wij nu voorgeschoteld krijgen, daar wordt niemand wijzer van."

Daarom organiseert het Burgercollectief Dreumelse Waard op donderdagavond 17 Mei om acht uur een informatieavond. Dan worden bevindingen gedeeld over het project Vonkerplas die niet eerder werden gecommuniceerd. Naast de initiatiefnemers zal ook de naamgever van de Vonkerplas, Piet Vonk, een korte presentatie geven. "Want in het verleden was het al niet veel beter" aldus de organisatoren.

Het Burgercollectief verwacht een volle bak, want uit de belangstelling voor de inloopavonden van het project Samenwerken aan Riviernatuur blijkt dat dit onderwerp mensen aan het hart gaat.

Tevens zullen politieke partijen actief in Dreumel en Wamel aanwezig zijn om vragen van burgers te beantwoorden. Zowel de VVD, Sociaal Maas en Waal, FD Wamel als de FD Dreumel hebben toegezegd een deelnemer af te vaardigen voor de discussie.

Het burgercollectief hoopt dat ook vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, de Provincie Gelderland en het waterschap op de uitnodiging in zullen gaan, want dat komt een evenwichtige beeldvorming ten goede, aldus het collectief.

We willen voorkomen dat burgers en hun vertegenwoordigers later enorme spijt gaan krijgen. Uitgangspunt moet zijn dat de mooie natuur verbetert of op zijn minst behouden blijft.

Afbeelding