Afbeelding
Foto: Studio Pannekoek

Songfestivalvisie

Column

Voor het weer hoef je Maas en Waal niet te verruilen voor Lissabon, maar met uw welnemen ben ik deze week toch in de Portugese hoofdstad te vinden. Dat durfde ik gezien de ontwikkelingen in de coalitievorming in Beuningen, Druten of West Maas en Waal wel te riskeren. De kans dat daar iets spannends gebeurt is net zo groot als dat Waylon het songfestival gaat winnen. Want ja, daarom ben ik dus in Lissabon.

Wie mij een beetje kent weet dat ik een Songfestivalfanaat ben. Dus voordat ik afzak naar het zoveelste eurovisiefeestje, hier alvast wat hoogtepunten.

Dinsdag was een hele sterke halve finale. De topfavoriet voor de eindzege is Israël. Laat u niet afleiden door het bijzondere tok-tok geluid van de zangeres, ze is een waar podiumbeest. Let ook op Cyprus, Tsjechië en Oostenrijk. Echt interessant wordt het donderdag als Waylon aantreedt in de tweede halve finale. Hij zou zich met gemak moeten kunnen plaatsen voor de finale, de landen die verder meedoen zijn namelijk niet de sterkste. Onze nationale rebel met de hoed hoeft alleen te vrezen voor twee Scandinavische landen. Zweden stuurt altijd een hele sterke inzending en Noorwegen vertrouwt op Alexander Rybak, u weet wel, die vrolijke violist die al eens won in 2009.

Toch is het allemaal nog boeiender tijdens de grote finale op zaterdag. Dan doen naast gastland Portugal ook Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk en Italië mee. Deze 'grote vijf' plaatsen zich automatisch voor de finale omdat ze de show voor de helft betalen. Wat de zaak extra interessant maakt is dat alle landen dit jaar een kanshebbende act sturen.

Kijken dus! Al is het maar om te zien of u mij ziet staan zwaaien met een vlaggetje van het land van mijn favoriete nummer. Nee, sorry dat is niet Nederland… Zoveel outlaw heb ik nog wel in me.

Patrick Huisman