Afbeelding

Coalitieakkoord: Beuningen blijft zelfstandig

Politiek

BEUNINGEN - In het coalitieakkoord van het nieuwe Beuningse college van CDA, VVD en BN&M staat letterlijk: "Beuningen is een zelfstandige gemeente en dat moet zo blijven."

VVD en CDA waren in het verleden voorstander van een onderzoek, wat de gevolgen zouden zijn voor Beuningen van een eventuele fusie met één of meer andere gemeenten. Daarmee hielden zij de optie van een gemeentelijke fusie open. In het coalitieakkoord staat er niets over een onderzoek, laat staan een fusie. Op dit belangrijke punt heeft BN&M duidelijk de discussie gewonnen.

Over een ander belangrijk onderwerp, de zandwinning Beuningse Plas, vermeldt het coalitieakkoord slechts één zin: "Voor wat de zandwinning Beuningse Plas betreft zijn alle inspanningen erop gericht om de startdatum van de winning, 1 januari 2020, te halen." Beslissingen over de zandwinning hebben de coalitiepartners blijkbaar voor zich uitgeschoven. Begrijpelijk is dat wel, omdat Beuningen afhankelijk is van wat de gemeenteraad van Nijmegen gaat besluiten. Het CDA wil de hondenbelasting afschaffen, maar in het akkoord staat enkel dat "er een onderzoek komt naar nut en noodzaak van hondenbelasting".

Het coalitieakkoord staat vol met algemene uitgangspunten voor het te voeren beleid. BN&M, VVD en CDA hebben het akkoord duidelijk niet willen dichttimmeren. Daardoor ontstaat er in principe veel ruimte voor discussie in de gemeenteraad en krijgen de oppositiepartijen volop de gelegenheid om mede de koers te bepalen.

SP, D66, GroenLinks en PvdA worden zo uitgenodigd om ook hun inbreng te leveren. Of het straks in de dagelijkse praktijk ook allemaal zo uitpakt, zal de toekomst uitwijzen.

Via mediapartner RTV Totaal