Afbeelding
Foto: Gemeente West Maas en Waal

Kindergemeenteraad 2018 in West Maas en Waal

Politiek

Beneden-Leeuwen - Op donderdag 17 mei 2018 organiseert de gemeente West Maas en Waal in samenwerking met ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat – voor de tweede keer een Kindergemeenteraad in West Maas en Waal.

Aan dit pro­ject zullen 56 leer­lingen van zeven basisscholen meedoen. Zij houden zich een middag lang in het gemeente­huis bezig met lokale poli­tiek. De kinderen hebben de afgelopen weken een project uitgewerkt dat in het thema 'Samen maken we West Maas en Waal mooier' past. Tijdens deze dag maken ze het project concreet. De gemeen­te heeft voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van € 5.000,- beschikbaar.

Deelnemende scholen
De deelnemende scholen zijn: de Leeuwenkuil (Beneden-Leeuwen), de Mariaschool (Boven-Leeuwen), de Wijzer (Beneden-Leeuwen), de Marienhof (Alphen), de Laak (Wamel), de Terebint (Wamel), de Gravin van Rechterenschool (Appeltern)

Programma
Tijdens de werkdag in het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven de kinderen tips voor de kinderraad van die avond. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.

's Avonds besluiten de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 13.00 tot 19.30 uur. De Kindergemeenteraadsvergadering wordt 's avonds vanaf 18.00 uur voorgezeten door burgemeester Vincent van Neerbos. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en de span­nende discussie te volgen die moet leiden tot het beste pro­ject.

Doel
De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.

Wat is ProDemos?
ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat - informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stimuleert hen om hierin een actieve rol te spelen. Om zoveel mogelijk mensen bij de politiek te betrekken, werkt ProDemos op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. Bekende activiteiten zijn ProDemos Binnenhof, waarbij schoolklassen een gratis educatieve dag in politiek Den Haag beleven, de Scholieren- en Kinderverkiezingen en de StemWijzer. Zie www.prodemos.nl