Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten

Broedseizoen en koeien in de natuur: hond aan de lijn

Landbouw / Visserij

MAAS EN WAAL - Natuurmonumenten roept hondenbaasjes voorzichtig te zijn met de hond.

Komende week zullen de meeste runderen weer in de natuurgebieden langs de Maas los gelaten worden. Op een aantal plekken grazen al koeien. Net als voor het prille leven in de lente, is het ook een nieuwe periode voor de koeien. Zij moeten wennen aan het gebied en aan de bezoekers.

Boswachter Sander Verwoerd van Natuurmonumenten: "Honden moeten aan de lijn in onze gebieden. Vanwege de vele vogels, het is nu ook broedseizoen. Maar in deze periode vragen we mensen ook extra rustig te zijn met honden in de buurt van grote grazers. Dan kunnen deze dieren wennen aan het buiten zijn en de aanwezigheid van bezoekers."

Dode kalfjes door hondenpoep
Natuurmonumenten en de boeren, wiens koeien in de natuur lopen, hameren ook op het opruimen van hondenpoep. In de poep komt steeds vaker de neospora-bacterie voor. En die kan voor vroeggeboortes van kalveren zorgen bij de koeien. Boswachter Sander: "Zo'n vroeggeboorte is heel erg voor koe en kalf, niet fijn voor bezoekers die het zien of voor de boer. Bovendien, je laat toch ook geen hondenpoep achter bij iemand in de tuin of op de stoep?"

Afbeelding