Afbeelding
Foto: Marcel de Jong

Struinen met Saar

Column

Hondenfluit

Samen met mijn honden Saar en Body struin ik dagelijks door de natuur in de omgeving, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

Toen ik destijds met Saar aan de jachthondentraining begon was het gebruik van een hondenfluit een must. De hondenfluit dient als vervanging van verbale commando's. Zeer geschikt voor het geven van commando's op grote afstand en veel minder verstorend voor andere mensen en de natuur dan menselijk geroep. Fluitgeluiden zijn emotieloos en daarom ook perfect in te zetten als vervanging voor het 'hier' commando.

Persoonlijk vind ik het 'hier' of 'kom voor' commando het allerbelangrijkst. Op het moment dat je hond niet komt wanneer hij of zij geroepen wordt, is de neiging groot dat je hond wordt veroordeeld tot een leven lang aan de riem lopen. Als gevolg daarvan is er kans dat je hond gedragsproblemen gaat ontwikkelen wanneer die niet genoeg fysieke uitdaging krijgt. En dat is nu eenmaal lastig als je hond aan een lijn zit.

Ook mentaal heeft je hond uitdagingen nodig. Rustig kunnen snuffelen en het inzetten van exploratiegedrag, zeg maar het zoeken naar en actief onderzoeken van nieuwe situaties. Kortom, naar mijn mening gaat er niets boven een wandeling met een loslopende hond, die luistert als je hem of haar roept en vrij is op momenten dat het kan.

Tijdens het trainen zorg je ervoor dat komen bij de baas het leukste is wat er bestaat. In het begin met brokjes en je stem, later alleen met stem en een vriendelijke aai. Roep de hond zeker niet in het begin alleen maar om hem aan de lijn te doen. De hond gaat dan 'bij de baas komen' associëren met het aanlijnen, en daar trapt je hond binnen de kortste keren niet meer in. Roep je hond tijdens het wandelen regelmatig bij je en geef haar of hem weer vrij, of laat je hond zitten en geef hem of haar weer vrij. (NB. ik ben geen trainer of expert. Bij de hondenclub kunnen ze je prima adviseren.)

Op het moment dat ik Saar fluit om 'hier' te komen is het net of er een schakelaar omgaat en ze komt meteen (uitzonderingen daargelaten).

Body begint al goed te reageren op de fluitcommando's. Met voldoende geduld gaan we zeker ver komen. Het allerbelangrijkste is dat we er beide plezier in hebben.
De lente is weer begonnen en ik hoop weer veel vrolijke loslopende honden tegen te mogen komen. Natuurlijk alleen daar waar het mag en kan.