Rekensommetjes

Column

Als het op verkiezingen aankomt, blijft Beuningen bijzonder. Waar links landelijk verloor en lokale partijen terrein wonnen, gebeurde in Beuningen het tegenovergestelde. BN&M verloor twee zetels en linkse partijen groeiden van vier naar zes zetels.

Dus, hoe te formeren? Ondanks het verlies is BN&M nog steeds de grootste en de partij besluit met de VVD en CDA in zee te gaan. Waarom een complete ruk naar rechts ondanks de linkse winst?

Het was niet de keus van BN&M, zelf hadden ze stiekem liever GroenLinks gehad. Nee, het is de wil van de kiezer. Ja, u leest het goed. BN&M heeft voor deze redenatie de rekenmachine gepakt en berekend dat een coalitie met VVD en CDA het grootste aantal kiezers tevreden wordt gesteld: 63 procent te weten.

Een dappere keus van BN&M. Immers, als ze niet de VVD maar hun favoriet GroenLinks hadden gekozen, was diezelfde rekensom op 62 procent uitgekomen. En dat had de burger nooit geslikt. Het Molenhuis zou direct bezet zijn en voor je 't weet staat de ME met waterkanonnen het Julianaplein leeg te spuiten.

De werkelijke reden voor deze coalitie is een onderonsje tussen CDA en VVD. Die hebben samen bedacht om GroenLinks buiten de deur te houden en dat is gelukt. Wat de reden is? Angst voor vernieuwing en vergroening? Angst voor een sterke wethouders-kandidaat in de persoon van de al ervaren Frans Houben?

Ik had van de nieuwe fractievoorzitter Pascal Cobussen van BN&M een sterker begin verwacht. Had iets bijzonders gedaan. GroenLinks en VVD samen met BN&M had prima gekund op lokaal niveau. Dan bedien je links en rechts.

Maar nee, de complete oppositie is straks min of meer links, die 37 procent van de kiezers heeft blijkbaar aangegeven geen invloed te willen. Niet alleen de verkiezingen werken anders in Beuningen, ook de democratie kent hier eigen(aardige) regels en wetten.

Patrick Huisman