Weidegang brengt aandachtspunten voor hondenbezitters met zich mee.
Weidegang brengt aandachtspunten voor hondenbezitters met zich mee. Foto: José Gremmen

Agrarisch geluid van ZLTO: zorgeloos naar buiten

Landbouw / Visserij

MAAS EN WAAL - April is de maand waarin de koeien na een lange winter weer de wei in mogen. Weidegang is een welkome lentebode. De dagen lengen, het wordt warmer en mensen gaan er weer graag op uit. Dan biedt het platteland de geneugten van een fikse wandeling in de vrije natuur. Wanneer men zich daarbij laat vergezellen door een hond, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden.

De deur eenmaal achter je dicht geslagen geniet je binnen enkele minuten van de weidse polder. Goed voor lichaam en geest. Genieten voor mens en dier. Verantwoord je hond uitlaten is echter wel een punt van aandacht. De huisdierbezitter is zich meestal niet bewust van het gevaar van Neospora. Honden kunnen onopgemerkt drager zijn van deze bacterie en er problemen door krijgen. Pups met een embryonale afwijking komen af en toe voor. Bij runderen kan de besmetting echter leiden tot vroeggeboorten en onvruchtbaarheid.

De bacterie komt voor in de uitwerpselen van een hond, en wanneer deze terechtkomt in het gras, of later ruwvoer, kan het problemen geven voor de diergezondheid. De boeren zelf nemen op het eigen erf vaak maatregelen om besmetting van het veevoer te voorkomen. Zij weten als geen ander dat de loslopende boerderijhond een risico is wat ze niet willen nemen. De valkuil is namelijk dat de symptomen van Neospora onzichtbaar zijn. Het kwaad is geschied voordat iemand er erg in heeft en 'van achteren kijk je een koe in de kont'.

Henk Schep, dierenarts en rundveespecialist van De Overlaet in Druten/Oss, zegt er het volgende over: 'Wanneer een koe besmet wordt met Neospora is het lastig om de besmetting weer uit een veestapel te krijgen. Het gaat over van koe op kalf, en vaak is het besmette rund ruimen de enige effectieve oplossing. We moeten het hier dus hebben van preventieve maatregelen. Die zijn er wel. Je kunt besmetting voorkomen door de hond aan te lijnen, en te kiezen voor een goede honden uitlaatplek. Uitlaten in een berm of op een dijkhelling is geen probleem. De uitwerpselen meteen opruimen is meestal afdoende.'

Voor de meeste hondenbezitters zijn dit eenvoudige en vaak vanzelfsprekende zaken. Je moet je er even van bewust zijn. Kleine moeite, groot plezier. Daarmee zijn we weer terug bij de titel van dit stukje. Fijne wandeling gewenst.

Door Jeannette van Rossum