Lekkers!

Column

De Gelderlander speelt soms graag Telegraafje. Daarom koos het lokale katern afgelopen week voor de volgende vette kop: "Lek in formatie van Druten wekt wrevel".

Ondergetekende is dol op kromme rijmpjes en sappige relletjes dus ik las likkebaardend door om te zien wat het schandaal is. Eist wethouder Michel Lepoutre van Kernachtig Druten misschien een auto met chauffeur? Wil Sjef van Elk alleen nog maar blauwe M&M's? Of toch het ondenkbare: een inhoudelijk meningsverschil?

Het bleek een stuk minder spannend. Gérard de Wildt van Dorpslijst Horssen was namelijk uit de school geklapt, nota bene in het plaatselijke blaadje De Klep. Gérard had wild(t) gedaan en verteld welke tien thema's informateur Worm aan alle partijen had voorgelegd.

Niets inhoudelijks dus, toch was CDA'er André van den Hurk er als de kippen bij om in de krant zijn verontwaardiging uit te spreken. Die kritiek begreep ik nog wel, maar waar hij zich daarna al klagend over verwonderde raakte kant noch wal. De door de wol geverfde Van den Hurk vond het vreemd dat de vier samenwerkende dorpslijsten kennelijk ook samenwerken in de coalitie-onderhandelingen.

Dat is net zoiets als verbaasd zijn dat de Waal maar blijft stromen of dat Lucien van Riswijk burgemeester van Druten is. Van den Hurk weet donders goed dat de dorpslijsten alleen zelfstandig zijn op de kieslijst. Net als André nu al weet dat de nieuwe coalitie bestaat uit Kernachtig Druten en die samengeklitte dorpslijsten. Het CDA staat sowieso buiten spel.

Maar André, laat ze lekker! Het is de allerlaatste keer dat deze kleine dorpslijsten invloed op de macht hebben, want Wijchen en Druten worden waarschijnlijk nog binnen vier jaar één gemeente. Dan voegen Kernachtig Druten en Kernachtig Wijchen zich samen en is er gewoon nog maar één partij die de absolute macht heeft.

De nieuwe naam van die gemeente is er ook al: Klein Korea.

Patrick Huisman