Regionale rampenzender

Column

Laat uw lentekriebels er vooral niet door verpesten, maar ik ga het tóch over de geplaagde lokale omroepen in deze regio hebben. Druten en Beuningen hebben eigenlijk al jaren geen eigen, zelfstandige omroep meer en die gaat er ook niet komen als het aan RN7 ligt.

RN7 is de beloofde mega-omroep voor maar liefst 7 regiogemeenten. Op radiogebied voeren ze al praktisch één programmering en tv is de volgende stap, zo las ik op hun website. Maar de onderhandelingen duren nu al langer dan de formatie van de drie kabinetten Rutte samen.

Erg veel schot zit er niet in. Zo werd afgelopen week bekend dat de Wijchense Omroep voorlopig buiten spel staat wegens "onprofessioneel gedrag". Maar ook andere regio-omroepen staan niet te springen om opgeslokt te worden. Wie kan het ze kwalijk nemen? Regionale samenwerking is prima, maar RN7 is gebaseerd op een catastrofale gedachtefout: Nijmegen heeft er niks bij te zoeken. Ze zijn als omroep voor de stad groter dan de andere zes gemeenten samen. Moet ik nog uitleggen wat dat voor gevolgen gaat hebben voor de hoeveelheid nieuws uit Maas en Waal?

Triest genoeg hebben we RN7 te danken aan het beleid van Wijchen, Beuningen, Druten en West Maas en Waal. Als zij het belang van een publieke, lokale omroep serieus hadden genomen, dan was voor zo'n 4 euro per huishouden een omroep voor groot Maas en Waal mogelijk geweest. Maar de geldkraan ging steeds verder dicht en zonder subsidie ging de kwaliteit van de zenders zo achteruit dat je vanzelf reden had de boel weg te bezuinigen. Nu moeten de gemeenten verplicht (mediawet) ruim anderhalve euro betalen voor een omroep die voornamelijk Nijmeegse nieuws uitzendt.

En laat dit nu precies zijn wat de Maas en Waalse gemeentebesturen willen? De lokale partijen die het voor het zeggen hebben, waren kritische journalistiek liever kwijt dan rijk. Voor één keer heeft gemeentelijk beleid perfect gewerkt.

Patrick Huisman