Druten krijgt ruim 1,2 miljoen extra in 2018

Politiek

DRUTEN - Bij het persgesprek vorige week was demissionair wethouder financiën Michel Lepoutre niet aanwezig; hij zat bij de formatiebesprekingen (die geleid worden door zijn partijgenoot Gerard Worm.) Ongetwijfeld kwam daar de nieuwe maartcirculaire van het gemeentefonds ter sprake. Daarbij zal Lepoutre – vriend en vijand zijn overtuigd zijn dat hij financiën weer gaat doen – misschien wel glimlachend gedacht hebben dat hij onder veel slechtere financiële omstandigheden Druten moest bestieren. In genoemde maartcirculaire staat dat Druten een fikse verhoging uit het gemeentefonds krijgt. Dat "cadeau" is dit jaar een bedrag van 1,2 miljoen extra (volgend jaar 1,6 miljoen, en zo oplopend tot 2,5 miljoen in 2022) . Een mooi cadeau, of zoals het gemeentefonds het noemt: meer vrij besteedbaar budget. En dat mag de pas-gekozen gemeenteraad onder leiding van de nieuwe wethouder gaan uitpakken.

Natuurlijk is het surprise-avondje van de overheid , zoals altijd, wel gebonden aan enkele afspraken. Burgemeester Luciën van Riswijk: " Ik heb zo'n extra bedragen in mijn openbare carrière nog niet meegemaakt, maar we houden natuurlijk wel wat slagen om de arm."

Hij bedoelt dan dat Rijk, gemeenten , provincies en waterschappen afspraken hebben gemaakt over een aantal grote maatschappelijke opgaven waar Nederland de komende periode voor staat. ( o.a. klimaat, toekomstbestendig wonen, vitaal platteland, goeie regionale economie en beter sociaal domein) En vervolgt van Riswijk: " Een derde van het extra geld zullen we nodig hebben aan loon- en prijsstijgingen."

In 2019 moet de gemeente ook een abonnementstarief van € 17,50 per vier weken voor een huishouden dat gebruik maakt van een wmo-voorziening gaan betalen. En de taak van Veilig Thuis wordt verder geïntensiveerd. Kosten respectievelijk 100.000 en 50.000 euro. Ook die bedragen worden uit de maartcirculaire betaald. Wat dan nog overblijft is vrij te besteden.

Door Piet Zeeuwen