Afbeelding
Jan Walraven

Herdenking gefusilleerde arbeiders Meistaking 1943

Historie

Beneden-Leeuwen - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat in Beneden-Leeuwen en omgeving stakingen uitbraken vanwege de oproep van de Duitsers dat alle gedemobiliseerde soldaten van 1940 zich opnieuw moesten aanmelden om in Duitsland te werk worden gesteld. De Duitsers sloegen keihard terug. In Beneden-Leeuwen werden uiteindelijk vijf mensen opgepakt en de volgende dag gefusilleerd in Arnhem op de Galgenberg, onder wie Jan Walraven, zie foto. Daarnaast zijn er achttien mensen opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland en naar kamp Vught.

Bij deze gebeurtenis willen het 4-Meicomité en het museum Tweestromenland uitgebreid stilstaan. Op 4 mei vindt er om 19.00 uur weer de jaarlijkse herdenking plaats in de H. Alphonsuskerk waarna om 19.30 uur op de begraafplaats stil zal worden gestaan bij de graven van alle mensen uit Beneden-Leeuwen en omgeving die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daarna gaan de genodigden naar het museum Tweestromenland waar een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur de daar ingerichte tentoonstelling over de Meistaking 1943 zal openen.

Op 5 mei organiseert het museum Tweestromenland om 13.00 uur een busreis naar de plek in Arnhem waar precies op die dag 75 jaar geleden de vijf mensen uit Beneden-Leeuwen en omgeving zijn gefusilleerd. Daar ter plekke zal om 14.00 uur de burgemeester een krans leggen. Daarna zal een nichtje van een van de slachtoffers twee ontroerende brieven voorlezen van haar oom die vanwege de Meistaking in een concentratiekamp in Duitsland het leven liet.

Voor deze bijeenkomst is iedere inwoner van Beneden-Leeuwen en omgeving uitgenodigd. Graag opgeven bij het secretariaat van het museum, info@museumtweestromenland.nl Alleen de kosten van de bus worden in rekening gebracht.