Burgemeestersbetoog

Column

Eén van de voorrechten van journalistiek werk is het interviewen van interessante mensen. Helaas blijken dit vaak de zeer zeldzame krenten uit de pap. Iedereen heeft een mening, maar het gros van ons is lang niet zo origineel en sprankelend als we zelf vermoeden.

Opvallend genoeg bleken vrijwel alle burgemeesters die ik heb mogen interviewen smaakmakende krenten. Het lijkt haast wel een ongeschreven regel in de profielschets en dat is absoluut geen straf. "Maar wie is dan je favoriet?" hoor ik niemand denken. Welnu, zonder iemand tekort te doen is Huib Zijlmans tot nu toe de meest boeiende burgervader die ik een microfoon onder de neus heb mogen duwen.
Misschien was het de ervaring, Zijlmans had de job 25 jaar en dat was te merken. Hij kon vergaderingen geweldig voorzitten. Hij gaf ruimte, maar niet teveel, had een hekel aan herhalingen en als het te lang duurde vatte hij de boel kort en bondig samen, gaf desnoods nog een paar opties en dan stemmen en klaar!

Maar zelfs na een kwart eeuw was die bevlogenheid er nog. Vooral in persoonlijke gesprekken kon hij op een prettige manier bijna preken over zaken die hem na aan het hart liggen en dan was hij een stuk minder VVD dan je zou denken. Om te zeggen dat hij een prijs verdiende voor externe communicatie gaat te ver, maar ik vind wel dat hij als burgemeester iets meer waardering had mogen krijgen.

Vorige week had ik een kennismakingsgesprek met de huidige waarnemende burgemeester van Beuningen, mevrouw Bergman. We hebben samen afgesproken dat ik daar inhoudelijk (bijna) niks over zeg hier.

Behalve… Dat we dat 'waarnemend' wat mij betreft mogen vergeten. Scheelt ook een hele lange sollicitatieprocedure die veel tijd en geld kost. En vooral van dat laatste hebben we al niet zoveel in Beuningen. Zo'n krent ben ik dan ook weer.

Patrick Huisman