(In)formatie

Column

In tegenstelling tot zo'n beetje de rest van Nederland doen we in deze regio niet aan (in)formateurs. Daarom zal ik dat hele formatie karweitje binnen één column klaren.

In West Maas en Waal heeft de Federatie Dorpslijsten orde op zaken gesteld. Beneden-Leeuwen dreigde een rommeltje te worden, dus moest de boel gered worden door een stevige FD-Beneden-Leeuwen-lijst te installeren. Na de verkiezingen zijn er alleen nog de SP en een piepkleine CDA- en Sociaal Maas en Waal fractie over. Daar hoeft u geen medelijden mee te hebben, hadden ze maar niet heel stout voor het algemeen belang moeten gaan!

Nou vooruit, een beetje meelij heb ik wel met de VVD. De Federatie klit namelijk weer bij elkaar en komt daarmee op een ruime meerderheid van 10 zetels. Al wat de VVD nog hoeft te doen is Sander Bos bij het kruisje laten tekenen zodat hij voor vorm weer vier jaar wethouder mag spelen.

Druten hebben we binnen één alinea afgehandeld: hier maken uitsluitend dorpslijsten de dienst uit. Welzijn Druten was feitelijk al uit de coalitie en Kernachtig Druten 'doet het' samen met de Samenwerkende Dorpslijsten. Het lijken voor de vorm twee partijen, het grootste verschil zit 'm in de naam. Maar als dit is wat de kiezer wil, heb ik er ook vrede mee. Alleen CDA'er André van den Hurk zal soms een steen in de vijver gooien maar ook dat heeft z'n charme.

In Beuningen staat BN&M voor een keuze. De partij verloor twee (rest)zetels, maar kan vrolijk verder met 1/3e aan raadszetels. De vraag is met wie. Na hun verkiezingsnederlaag gaat D66 neem ik aan verstandig worden en de wonden likken in de oppositiebanken. Dus gaan we voor VVD en Groen Links. Beide partijen hebben gewonnen en kunnen ervaren wethouders leveren in de persoon van respectievelijk Henk Plaizier en Frans Houben.

Goed, we zijn weer klaar voor de komende vier jaar. En dan te bedenken dat mensen grof geld verdienen als (in)formateur. Ik doe toch iets verkeerd…

Patrick Huisman