Ronald Orlemans, Gerard Worm en Piet de Klein zijn de grote winnaars.
Ronald Orlemans, Gerard Worm en Piet de Klein zijn de grote winnaars. Foto: John van Gelder

Lokale politici heersen, landelijke fracties delven onderspit

Politiek

MAAS EN WAAL - Lantaarnpalen worden ontdaan van verkiezingsposters, campagnejassen worden voor vier jaar opgeborgen en de strijdbijlen voorlopig begraven. Maas en Waal blikt terug op de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. In de hele streek zijn het de lokale bestuurders die afgelopen woensdag zege vierden. Zij lieten in alle vier de gemeenten hun collega's van landelijke partijen achter zich.

Druten spande de kroon, daar deed het CDA als enige landelijke partij een gooi naar een zetel in de gemeenteraad. De fractie behaalde één zetel, en daarmee is voor het eerst weer een landelijke partij in de Drutense raad vertegenwoordigd. Samen met Sociaal Maas en Waal van Dini Uitdehaag, dat twee zetels handhaafde, en Welzijn Druten, dat van drie naar twee zetels ging, vormt het CDA de oppositie tegen de regerende coalitie, die bestaat uit de vijf populaire dorpslijsten, waarmee Druten de afgelopen weken het landelijke nieuws haalde.

Kernachtig Druten, aangevoerd door Gerard Worm, werd met vijf zetels de grootste, gevolgd door Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid met drie zetels. Die partij leverde de populairste lijsttrekker, zo bleek. Sjef van Elk kon namelijk rekenen op maar liefst 881 stemmen. Dorpslijst Afferden haalde twee zetels en Dorpslijst Deest en Dorpslijst Horssen bleven beide steken op één.

Als grootste partij neemt Kernachtig Druten het initiatief voor de coalitiebesprekingen. Daarbij zullen volgens lijsttrekker Worm alle partijen uitgenodigd worden voor een gesprek. Namens zijn partij heeft zittend wethouder Michel Lepoutre aangegeven nog een halve termijn door te willen. Zijn collega-wethouders Sjef van Elk en André Springveld willen namens Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid beiden nog een termijn dienen.

West Maas en Waal
In de woonplaats van CDA-lijsttrekker Frans van Gelder, Altforst, was er veel steun voor zijn partij. Toch leverde het CDA een zetel in de gemeenteraad in. De SP, van lijsttrekker Willeke van Ooijen, handhaafde haar twee plekken, en ook de VVD, van zittend wethouder Sander Bos, bleef stabiel met een behoud van drie zetels. Sociaal Maas en Waal moest één plaats inleveren. De zetels van Sociaal Maas en Waal en het CDA werden weggekaapt door FD Partij Beneden-Leeuwen, die onder aanvoering van lijsttrekker Ronald Orlemans als grote winnaar uit de bus kwam. Een net resultaat, van één naar drie zetels. Mogelijk kan deze winst worden toegeschreven aan het feit dat de partij een aantal actieve jongeren aan zich wist te binden.

Hoewel vrijwel ieder dorp in West Maas en Waal een eigen afdeling heeft van de federatie dorpslijsten, werd er ook interlokaal gestemd. Zo waren er in Altforst stemmen voor FD-Dreumel, FD Partij Beneden-Leeuwen, FD-Boven-Leeuwen en FD-Wamel, naast een royale opbrengst voor FD-Maasdorpen met 62 stemmen. Ook in andere dorpen werd er bescheiden voor 'buitendorpse' fracties gekozen. FD Maasdorpen houdt uiteindelijk twee plaatsen, hekkensluiters zijn FD-Boven-Leeuwen en FD-Wamel met elk één plek in de gemeenteraad.

Beuningen
In Beuningen was in de aanloop naar de verkiezingen veel te doen over zandtransport en windmolens bij Weurt. Ongetwijfeld zullen die twee thema's hun uitwerking hebben gehad op de verkiezingsuitslag.

De partij van zittend wethouders Piet de Klein en Jan Kersten, Beuningen Nu & Morgen, werd onder aanvoering van De Klein wederom de grootste, maar leverde dit keer wel twee zetels in. Daarmee houdt de partij een nette zeven plekken in de raad over. Hoewel lokaal het sterkst vertegenwoordigd is in de Beuningse raadszaal, zijn hier als enige gemeente in de streek de landelijke partijen in de meerderheid. Van hen is SP een verrassende nieuwkomer. De partij van lijsttrekker Jos Swartjes wist uit het niets twee zetels te behalen. VVD en GroenLinks groeiden beide van twee naar drie zetels. Het CDA houdt drie zetels en PvdA verliest een zetel, waarmee zij één zetel in de raad overhoudt.

D66, coalitiepartner van Beuningen Nu & Morgen, kreeg een stuk minder stemmen dan in 2014, in totaal 1.028 ten opzichte van 1.688 in 2014. Die fractie, aangevoerd door lijsttrekker Roel Kuppens, gaat daarmee van drie naar twee zetels. Daarmee moet Beuningen Nu & Morgen, de partij die het initiatief neemt voor de vorming van een nieuwe coalitie, op zoek naar een extra partner om een meerderheid te vormen. Zij heeft aangegeven daarbij gebruik te willen maken van een onafhankelijke informateur.

Wijchen
In Wijchen stijgt Kernachtig Wijchen nóg verder door. Met maar liefst twaalf zetels is de partij van lijsttrekker Geert Gerrits opnieuw de grootste. Het leek er zelfs even op dat de partij de absolute meerderheid zou behalen, maar het CDA, voorheen bijna altijd de grootste, handhaaft zich met vier zetels als tweede partij. D66 levert, net als de Beuningse collegafractie, één van de drie zetels in. Ook Sociaal Wijchen moet een zetel afstaan. De VVD en PvdA blijven stabiel met elk drie zetels. Wijchen Lokaal, van Leo Herms, verdubbelt de score en pakt twee zetels in de raad. Gewoon Wijchen grijpt mis. Kernachtig Wijchen zal de eerste stap zetten in de collegevorming.