Duiding

Column

Na 400 columns ineens over jezelf moeten schrijven voelt toch een beetje als met de billen bloot gaan. Nee, dat moet u niet gaan visualiseren, daar wordt niemand vrolijk van. Bekijk de foto hierboven maar eens wat beter.

Zoals gezegd in het interview gaat de column vanaf nu over meer dan de lokale politiek. Sowieso leek me dat deze week geen handig onderwerp. Op het moment dat u deze krant leest zijn de stembureaus waarschijnlijk al dicht. Alles wat ik dus over de gemeenteraadsverkiezingen zeg is nu al achterhaald.

Ik hoop wel dat u gestemd heeft. Zo niet, dan heeft u de komende vier jaar geen recht van spreken als lokale zaken u tegen de borst stuiten. Het belang van stemmen is bij mij diepgeworteld, waarschijnlijk door mijn vader die in 2011 overleed. Net als iedere Nederlander mopperde hij graag op de politiek, maar stemmen dat behoorde je te doen. Sterker nog, de laatste keer dat hij zelfstandig naar buiten ging, was om zijn stem uit te brengen.

In Druten viel in elk geval genoeg te kiezen: nergens in Nederland staan meer kandidaten op de stembiljetten dan in díe gemeente. Druten haalde er zelfs de landelijke media mee. BNR Nieuwsradio vroeg er mijn mening naar en ik heb er vast geen vrienden bij gemaakt door mijn stelling 'hoe meer mensen op de lijst, hoe minder plek voor beleid'. Da's inderdaad niet erg aardig, ik lijk E. van Wijk wel.

Laat ik afsluiten met een welgemeend advies voor de winnende partijen die de stoelendans die coalitievorming heet mogen gaan leiden. Maak het proces zo open en transparant mogelijk. Overweeg bijvoorbeeld een duidings- en/of verantwoordingsdebat.

Neem desnoods een voorbeeld aan ondergetekende. Ik ben ook al jaren helder en duidelijk over wat ik vind en wie ik ben…

Patrick Huisman