Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven Foto: Bas van der Hoeven

Opa's wil wordt wet

Column

Na de verkiezingen van vandaag kunnen we onze borst nat maken. Grijze muizen grijpen de macht. Weg met vooruitgang en nieuwe initiatieven, opa's wil wordt wet. Dat gaan we merken. Scootmobielen mogen straks 120 op de Maas en Waalweg, voor iedereen boven de 80 gratis seks in sauna's (zonder cameratoezicht) en oplaadpunten voor E-bikes bij elk bankje op de dijk.

De verkiezingslijsten wemelen van oude mensen die rustig hun tuintje zouden moeten schoffelen, de incontinente teckel uitlaten of met hun vrouw een cursus 'Skypen met de kleinkinderen' volgen. Maar nee hoor, ze willen in de raad. Ze willen meebeslissen. "Er gaat zoveel fout in deze gemeente. Het wordt tijd dat daar verandering in komt", zeuren zij die zelfs hun eigen leven niet in goede banen konden leiden.

Misschien regeren na vandaag in heel Maas en Waal de bejaarden. Vooral mannen. Oude plucheklevers maar ook versgepensioneerden die na een doodsaaie baan een opwindend slotakkoord in gedachten hebben. De sukkels. Dan moet je juist niet in de lokale politiek gaan. Daar gaat alles nog trager dan in welke overheidsdienst ook. Vooral bij oud-leerkrachten leeft het hardnekkige misverstand dat er in de raadzaal wel naar hen geluisterd wordt.

Het is een verontrustende situatie dat vooral senioren na vandaag kunnen meebeslissen over ons wel en wee. Oude mensen, die meer in wachtkamers zitten dan in de kroeg, gaan uitmaken wat goed is voor ons dorp. Dat wordt een ramp. Daarom kan ik maar één advies geven: stem op iemand onder de dertig. Een frisse jongeman of -vrouw die nog bruist van ondernemingslust en geldingsdrang. Vooral niet op iemand die de schaapjes op het droge heeft en nu een loos touwtje uit de brievenbus heeft hangen.

Stem op de toekomst!