Recreatie in de Afferdense en Deestse Waarden.
Recreatie in de Afferdense en Deestse Waarden. Foto: John van Gelder

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Opvallende zaken uit de verkiezingsprogramma's

Politiek

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week maken we een rondje langs wat verkiezingsprogramma's om te zien wat nu echt opvallend is. Dit keer de verkiezingsprogramma's van Druten.

Wat opvalt bij het CDA is dat er een sterke inzet is op recreatie. De ontwikkeling van de Veerdam in Druten tot toeristische trekpleister aan de Waal, met onder andere een restaurant en B&B, wordt genoemd. Maar ook het toegankelijk maken voor recreatief gebruik van waterplas 'Uivermeertjes' in Deest. Ook wil het CDA recreatief gebruik van de Afferdense en Deestse Waarden mogelijk maken.

Welzijn Druten heeft iets bijzonders, zij wil de realisatie van een eeuwige begraafplaats voor de Turkse gemeenschap. Iets heel anders waar de partij als enige mee komt is het inrichten van een Meldpunt Overlast. Daarmee wil Welzijn Druten geluids- en verkeersoverlast, vervuiling en hondenoverlast snel en efficiënt bestrijden en voorkomen.

Bij Kernachtig Druten valt toch meteen weer de bioscoop op die ze wil realiseren. Ook het aanstellen van een centrummanager om leegstand te voorkomen vindt de partij een goede investering.

De dorpslijst Puiflijk/Druten-zuid constateert dat de meeste dorpshuizen in de gemeente een flinke opknapbeurt hebben gehad. Bij Dorpshuis de Lier in Puiflijk is tijdens de laatste aanpassing alleen de entree verbeterd. Het gebouw zelf is gedateerd en toe aan groot onderhoud. De partij wil dat De Lier wordt verduurzaamd en toekomstbestendig wordt gemaakt. Ook moet een oplossing worden gezocht voor het parkeerprobleem.

Voor alle dorpslijsten staat blijkbaar het probleem van de hondenpoep weer centraal. Dat moet krachtig bestreden worden.

Voor natuur gaan we naar Sociaal Maas en Waal, want deze partij heeft enkele bijzondere ambities. Ze wil er bij de provincie op aandringen dat ook in het Land van Maas en Waal weidevogelgebieden worden aangewezen voor hoog water, om de weidevogels een echte kans te geven om zich hier weer te vestigen. De partij wil er bij Rijkswaterstaat op aandringen dat de uiterwaarden verworven en als natuurgebied heringericht moeten worden om de doelstellingen van Natura 2000 te halen.

Door Patrick Huisman