Zal er naast de PWA-brug een brug over de Maas komen?
Zal er naast de PWA-brug een brug over de Maas komen? Foto: Wil Hoes

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Opvallende zaken uit de verkiezingsprogramma's

Politiek

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week maken we een rondje langs wat verkiezingsprogramma's om te zien wat nu echt opvallend is. Dit keer een aantal bijzonderheden in gemeente West Maas en Waal.

Dat de VVD zo weinig mogelijk regels wil is wel bekend, maar dat bijgebouwen en aanbouwtjes vooral in het buitengebied meer ruimte moeten krijgen is wel nieuw. Daarbij is het dan logisch dat de VVD ook de welstandscommissie verder wil inperken. Verder valt op dat de VVD veel wil doen aan het openbaar vervoer. 'Meer openbaar vervoer en fietsverbindingen naar gebieden met veel werkgelegenheid, zoals Den Bosch, Nijmegen, Medel, Wijchen-Bijsterhuizen en Oss, maar ook De Gouden Ham en De Tuinen van Appeltern.'

De SP zegt ook wat opvallends: 'In alle kernen wordt een pakket van basisvoorzieningen gehandhaafd, dan wel opnieuw gevestigd. Denk daarbij aan een dorpshuis, huisarts, pinautomaat, basisschool en peuterspeelzaal en eventueel een buurtsupermarkt.' Vooral dat opnieuw vestigen is een ambitieuze uitspraak.

Het CDA denkt digitaal. Zij wil gratis en openbaar WiFi in de dorpscentra, dit is volgens de partij vitaliteit verhogend.

Het verkiezingsprogramma van Sociaal Maas & Waal is alleen al bijzonder omdat de partij één programma presenteerde voor zowel Druten als West Maas en Waal. Eén van de dingen die opvallen is dat de partij wil dat onderwijsgebouwen en dorpshuizen ook in de avond geopend zijn voor creatieve dingen, zoals theater en sport.

De Federatie Dorpslijsten heeft geen hele opvallende standpunten, behalve dan misschien op het gebied van bouwen en wonen. Een bouwcoördinator inzetten kan volgens de federatie helpen om projecten die van belang zijn voor de leefbaarheid te stimuleren. Verder wil de partij krimp voorkomen in de dorpen en is daar een evenwichtige samenstelling van de bevolking voor nodig. Ook blijft de partij zoeken naar mogelijkheden voor een brug over de Maas en alternatieven om de verbindingen met het zuiden te verbeteren.

Door Patrick Huisman