Hamer- en debatstukken in gemeenteraad van West Maas en Waal

Politiek

WEST MAAS EN WAAL - In de laatste vergadering van de gemeenteraad 'oude stijl' afgelopen donderdag, want verkiezingen op 21 maart, stonden er enkele hamer- en debatstukken op de agenda.

Zo lang als het kan duren voor een besluit er door is bij de gemeenteraad, is er uiteindelijk slechts één tik van de hamer nodig om een besluit van de raad te bevestigen. Ditmaal tikte de hamer van burgemeester Neerbos in één klap twee besluiten er doorheen. Daarmee werd ook voor 2018 een bedrag van 500.000 euro beschikbaar gesteld ten behoeve van duurzaamheidsleningen en werd ingestemd met het beleidskader Lokaal Onderwijsbeleid 2018-2022.

Bibliotheek op School
De raad stemde in met een herzien convenant voor het bibliotheekwerk tot 2022: Bibliotheek op School wordt uit het basispakket gehaald, maar wel gecontinueerd. Boekstart, een koffer met leesmateriaal dat ouders van jonggeborenen ontvangen, verdwijnt. Meer dan de helft van de doelgroep haalt het koffertje niet op, en dat betreft nu net de gezinnen waarin kinderen de meeste risico's hebben op een taalachterstand. De SP wilde als enige Boekstart behouden. De andere partijen stemden het amendement met tegenzin weg. In het debat bleek dat alle partijen groot belang hechten aan het bestrijden van laaggeletterdheid, maar dan wel effectief.

Expositieruimte Over de Maas
De raad wisselde van gedachten over goedkeuring aan een offerte ad 30.000 euro van de stichting Gelders Erfgoed, die de opdracht krijgt om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn voor het oprichten van een expositieruimte voor de opgravingen Over de Maas. De raad benadrukte de noodzaak om de werkgroep 'Over de Maas' hierin een belangrijke rol te geven. Wethouder De Vree maakte hier toch een kanttekening bij door aan te geven dat er sprake is van een breed onderzoek, waarin meer betrokkenen en partijen invloed kunnen uitoefenen, zoals de buurtbewoners, om maar een voorbeeld te noemen.
Een motie van FD en VVD over een urgent tekort aan behoorlijke parkeerplaatsen in een aantal West Maas en Waalse straten werd aangenomen, met de toestemming van wethouder Hol om onderzoek te doen en de raad vervolgens een voorstel te doen.