Afbeelding
Foto: Ruben Schiks

Politieteam Tweestromenland blikt terug

Politiek

WEST MAAS EN WAAL - Het aantal meldingen overlast jeugd, is vorig jaar in vrijwel alle gemeenten van Maas en Waal toegenomen. Heumen vormt hierop een uitzondering. Dit staat te lezen in een terugblik op de eerste helft van 2017 van het politieteam Tweestromenland.

De stijging van de jeugdoverlast in Druten is voor een groot gedeelte te wijten aan de jeugdgroep Druten Centrum. De toename van het aantal meldingen in West Maas en Waal wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door één melder. De politie zette zich op verschillende manieren in om overlast aan te pakken. Zo vormde men zich in Beuningen een beeld door middel van een zogenoemde groepsscan, waarmee het gedrag van een problematische groep jongeren werd doorgelicht. Eind 2017 werd een bijeenkomst georganiseerd voor deze jongeren en hun ouders. Dit zou een gunstig effect hebben gehad op het gedrag van de jeugd, blijkt uit het rapport van de politie.

De norm voor de reactietijd bij afhandeling van spoedmeldingen is 15 minuten. Landelijk wordt de politie geacht in gemiddeld 85 procent van de gevallen ter plaats te zijn. In West Maas en Waal lag het percentage dat de politie binnen de 15 minuten arriveerde op 60 procent. Dat is een verbetering  van 6 procent t.o.v. 2016. Als reden voor dit matige resultaat wordt onder andere de uitgestrektheid van het gebied genoemd. Met 60 procent staat de gemeente West Maas en Waal op grote achterstand t.a.v. de andere gemeenten die tot het bereik van de politie Tweestromenland behoren: De politie was in 74 procent van de gevallen binnen de tijd in Berg en Dal,in Wijchen was de politie het snelst met 87 procent. Opvallend was de stijging in Druten, in 2015 was de aanrijtijd 54 procent, vorig jaar was de politie in 76 procent van de gevallen binnen de 15 minuten ter plekke. Burgemeester Neerbos van West Maas en Waal erkent dat er nog genoeg werk aan de winkel is: 'Dit is voor ons niet acceptabel, we vragen hier continue aandacht voor, maar een echte verbetering moet zich nog inzetten'.