Wordt het pop-up terras van het Dijkmagazijn een vaste voorziening?
Wordt het pop-up terras van het Dijkmagazijn een vaste voorziening? Foto: William van den Akker

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Opvallende zaken uit de verkiezingsprogramma's

Politiek

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week maken we een rondje langs de verkiezingsprogramma's, om te zien wat nu echt opvallend is. Dit keer een aantal bijzonderheden in de gemeente Beuningen.

De VVD is maar meteen helder: zij wil sociaal-cultureel centrum De Lèghe Polder slopen, de verenigingen verhuizen naar een Tinnegieter, die vergroot wordt, en de vrijkomende ruimte gebruiken om het centrum aantrekkelijker te maken. Voor de bibliotheek wordt apart een oplossing gezocht.
De SP heeft niet een heel uitgebreid verkiezingsprogramma en niet op alle fronten is helder wat de partij precies wil of bedoelt. Maar één duidelijke wens heeft zij wel, en dat is dat de helft van alle nieuwe woningen sociale huurwoningen moeten zijn.

De PvdA wil iedereen via de kant van de Schoenaker naar Nijmegen krijgen. De Van Heemstraweg moet ter hoogte van het Asdonckterrein een Van Heemstraplein worden, zodat het meer bij het dorpshart betrokken wordt.
BN&M wil een initiatievenfonds voor verenigingen en inwonersgroepen, om vooral de jeugd vast te houden en hen iets te laten doen voor de gemeenschap.

Financiën
Wat bij D66 Beuningen opvallend is, is dat zij een financiële paragraaf heeft waarin de partij helder vertelt wat alle plannen kosten en ook hoe dat betaald gaat worden. Bij geen van de andere partijen is daar iets over terug te vinden. De partij zou verder graag een horecavoorziening op de dijk zien.

GroenLinks wil af van de onroerendezaakbelasting voor sportaccommodaties. Zij vindt dat dit geld beter besteed kan worden aan trainingen, onderhoud van de accommodatie of aan de jeugdopleidingen binnen de verenigingen.
Het CDA heeft een voorstel voor een kinderlintje. Volgens de partij zijn er veel kinderen en jongeren die, door hun inzet, een bijzondere bijdrage aan de gemeenschap leveren. Het CDA zet deze kanjers graag in de schijnwerpers en introduceert daarvoor een Jeugdlintje.

Door Patrick Huisman