De huidige manier van inzamelen in West Maas en Waal.
De huidige manier van inzamelen in West Maas en Waal. Foto: Frans Luijendijk

Het burgerpanel spreekt zich uit: verzet tegen invoering omgekeerd inzamelen in WMW en Wijchen

Algemeen

MAAS EN WAAL - Het principe van omgekeerd inzamelen is inwoners van Wijchen en West Maas en Waal een doorn in het oog. Het besluit om de nieuwe inzamelmethode in te voeren stuitte dan ook op behoorlijk wat weerstand. Leden van het burgerpanel konden zich onlangs uitspreken over hun verwachtingen ten aanzien van het omgekeerd inzamelen.

Van de respondenten bij wie het afval nog niet omgekeerd ingezameld wordt, geeft 70 procent aan daar ook niet positief tegenover te staan. Het gemak van de huidige inzamelmethode, middels een restafval kliko, is een belangrijke factor in de weerstand tegen omgekeerd inzamelen. Bovendien twijfelt men over de doeltreffendheid van het omgekeerd inzamelen.

Democratisch besluit
Als het aan AVRI ligt gaan de aangesloten gemeenten, waaronder West Maas en Waal, vanaf 2019 over op omgekeerd inzamelen. Een beslissing waar de gemeente níet achter staat. Sjoerd Vissers van VVD West Maas en Waal legt uit: 'Avri is een Gemeenschappelijke Regeling, waarbij het collectiviteitsprincipe geldt. De keuze voor omgekeerd inzamelen is een democratisch besluit geweest. En waar de gemeente West Maas en Waal zich expliciet heeft uitgesproken tégen deze inzamelmethode, geldt in dit geval de meerderheid van stemmen.'
De gemeente laat het er overigens niet bij zitten. 'We blijven tegen omgekeerd inzamelen, omdat de effectiviteit ervan onvoldoende aangetoond wordt en de risico's van "verkeerd inzamelen" en de hoeveelheid zwerfafval groter worden. We hopen AVRI bereid te vinden andere mogelijkheden te onderzoeken. Eén van de opties die ons bijvoorbeeld aanspreekt is een methode waarbij het restafval minder frequent wordt opgehaald, en men tevens de mogelijkheid heeft het restafval naar een ondergrondse container te brengen.' Gaan de voorgenomen plannen alsnog door, dan krijgen inwoners komend jaar al met de nieuwe inzamelmethode te maken. 'In dat geval gaan wij er als gemeente alles aan doen om eventuele problemen, waaronder de grote belasting voor ouderen, op te lossen', besluit Vissers.

Container commotie
In Wijchen speelt een zelfde problematiek. De raad besloot onlangs om, in navolging van Druten en Beuningen, ook omgekeerd te gaan inzamelen. Kernachtig Wijchen diende daarop, samen met de VVD en Wijchen Lokaal, een initiatiefvoorstel in dat om proces stop te zetten, met als reden 'dat burgers zoveel bezwaren hadden'. Met name het locatieplan van de containers zorgde voor commotie. Aan de ene kant omdat inwoners 'geen container voor de deur wilden', en aan de andere kant 'omdat men te ver moest lopen naar de container.' De eigenlijke reden is dat de meeste Wijchenaren 'de kliko willen behouden'. Want dat zijn ze gewend.

Martijn Verharen van Kernachtig Wijchen geeft toelichting: 'In Wijchen maakt men op dit moment gebruik van een restafval kliko, die eens per twee weken wordt opgehaald en waar per lediging wordt afgerekend. Een ander soort dienstverlening dan in Druten en Beuningen, waar voorheen met losse zakken gewerkt werd. Ik denk dat de gemeente verkeerd heeft ingeschat wat de nieuwe inzamelmethode daadwerkelijk inhoudt, gezien de grote hoeveelheid inwoners die zich openlijk uitspreekt tégen omgekeerd inzamelen.'
Verharen geeft aan dat het inderdaad vaak alleen de tegenstanders zijn die je hoort, maar dat het in dit geval geen zwijgende meerderheid, maar een roepende meerderheid betreft. 'En dan kunnen wij als politieke partij niets anders doen dan de raad te verzoeken de invoering van het omgekeerd inzamelen te stoppen.'
In tegenstelling tot de gemeente West Maas en Waal is Wijchen in de luxe positie dat het niet tot een Gemeenschappelijke Regeling behoort, en zij vrij is een eigen inzamelmethode te kiezen of de bestaande te behouden. Het initiatiefvoorstel om het proces te stoppen wordt morgenavond besproken in de gemeenteraad.
Raadslid Martijn Verharen verwacht echter geen verrassingen. En dus lijkt het erop dat de burger aan het langste eind trekt. Was er eerder naar de burger geluisterd, dan had dat de gemeente 76.000 euro kunnen besparen.

In de gemeente Druten en Beuningen is al sprake van omgekeerd inzamelen. Hier zijn de ervaringen van de respondenten over het algemeen positief over omgekeerd inzamelen. Lees hier meer over.