Logo demaasenwaler.nl
Foto: Dar

Positief milieuresultaat voor inzameling en recycling luiermateriaal

MAAS EN WAAL - Afgelopen maanden heeft onderzoeksbureau CE Delft een onafhankelijk milieuonderzoek gedaan naar de luierrecycling bij afvalenergiecentrale ARN. Het onderzoek geeft een duidelijk positief milieuresultaat voor het apart inzamelen en recyclen van het luier- en incontinentiemateriaal.

In het onderzoek vergeleken zij het recyclen van luier- en incontinentiemateriaal met het verbranden. CE Delft deed het onderzoek in opdracht van de MARN (een samenwerkingsverband van 8 gemeenten in de regio Nijmegen), patenthouder Elsinga en ARN.

ARN heeft de recycling van luiers ruim een jaar getest met een proefinstallatie en bouwt dit jaar een grote installatie. De installatie is ook voor luierafval van buiten de regio. De nieuwe installatie is eind 2018 klaar. Dat de recycling een positief milieuresultaat heeft, staat vast.

De MARN-gemeenten onderzoeken nog of de gescheiden inzameling ook logistiek en financieel haalbaar is. Als dit het geval is, kan de luierrecycling ook voor inwoners van de MARN-gemeenten starten. Hoe de gescheiden inzameling dan gaat, onderzoeken Dar en de gemeenten nog verder.

Meer informatie over luierverwerking: www.vanluiernaargrondstof.nl. Wat het concreet voor inwoners betekent, wordt naar verwachting in het najaar 2018 gecommuniceerd.

Meer berichten