De Nieuwe Muziekschool is gehuisvest in het pand van IKC de Kubus.
De Nieuwe Muziekschool is gehuisvest in het pand van IKC de Kubus. Foto: Yvonne Verschuren

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Onderwijs in Druten

Politiek

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week aandacht voor Druten en het onderwijs.

Ook in Druten is sprake van krimp als het gaat om de leerlingenaantallen en dat heeft natuurlijk gevolgen. Een gevoelig onderwerp ook, omdat alle partijen natuurlijk graag zoveel mogelijk scholen willen behouden.

Kernachtig Druten haakt daar ook op in. Voor een vitaal platteland en de sociale cohesie in de dorpen is het voortbestaan van een school van groot belang volgens de partij. Zij zegt dat 'schoolbesturen keuzes moeten maken uit oogpunt van kwaliteit en kosten', maar wat dat concreet betekent voor het aantal scholen is niet duidelijk. De partij wil wel dat de gemeente zeggenschap krijgt wanneer een school met sluiting wordt bedreigd, in verband met de leefbaarheid in de betreffende kernen.

Sociaal Maas en Waal ziet wat andere belangrijke punten. Zo vindt zij dat over vier jaar alle scholen in de gemeente Druten een conciërge moeten hebben. Daarnaast moet iedereen in de gemeente Druten toegang tot talentontdekking/-ontwikkeling krijgen.

Samenwerking
Hoewel ook de Dorpslijst Puiflijk/Druten-zuid een terugloop ziet in het aantal leerlingen, vindt ze goed onderwijs een belangrijke voorwaarde voor sociale vitaliteit. De ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs houdt de dorpslijst daarom nauwlettend in de gaten. Ook vindt de partij dat de samenwerking tussen verenigingen en het onderwijs gestimuleerd moet worden. Gebleken is dat verenigingen een rol kunnen spelen bij voor- en naschoolse opvang. Een goed voorbeeld van samenwerking met verenigingen is De Nieuwe Muziekschool, die is gevestigd in het gebouw van IKC de Kubus in Druten.

Door Patrick Huisman