Logo demaasenwaler.nl
Foto: John van Gelder

Oellebolle herleven

BENEDEN-LEEUWEN - In de zestiger jaren begonnen enkele Lauwese jongeren een eigen carnavalsclub met alternatieve ideeën over dit volksfeest. Hoewel deze Oellebolle-groep niet meer bestaat, heeft een aantal enthousiastelingen sinds 2013/14 die naam weer opnieuw leven ingeblazen, om een stimulans te geven voor een carnaval in een nieuw jasje.

"We luisteren heel goed naar de jeugd, en denken graag met hen mee. Misschien moet het 'paard in de gang' toch een keer vervangen worden door iets dat meer eigentijds is, een idee dat ook duidelijk onder de jongere generatie leeft. Het is overigens niet de bedoeling een concurrent te zijn van de Braoiers; waar mogelijk werken we samen", verklaren bestuursleden Maurice Gremmen en Bas Metzelaar.

"We organiseren dus ook geen eigen optocht, maar lopen gewoon gezellig mee met alle andere feestgangers. Wel proberen we de jeugd voorzichtig te bewegen minder echte 'herrie' in de optocht te maken, hoewel muziek met een zekere beat natuurlijk heel eigentijds is."

De Oellebolle bestaan nu uit 23 leden (raad en dames), en hebben geen Prins maar een Prinses, verduidelijken Bas en Maurice, terwijl ze een paar kleurige bierviltjes tonen met het originele maar nu opgefriste logo van hun vereniging. Ze schatten de toekomst rooskleurig in, en hebben allerlei middelen ingezet om zich bekend te maken: zo is er een website en zijn ze uiteraard te vinden op Facebook. Bovendien hebben ze een presentatie gehouden, flyers uitgedeeld en oud-Oellebollers opgezocht. Want het is wel de bedoeling te groeien als vereniging. De twee carnavalisten benadrukken dat de Oellebolle zich willen onderscheiden, onder andere door met de tijd mee te gaan. Wat ze organiseren moet ook goed doordacht zijn, geen half werk.                                                                                                                                                                                
"We willen ook buiten de carnavalstijd om iets betekenen voor het dorp, door bijvoorbeeld een Paasbrunch te organiseren. Misschien komt er ooit nog wel eens zoiets als een Koninginnenacht. En we zetten ons graag in als verkeersregelaars of vrijwilligers bij diverse activiteiten. Je zou kunnen zeggen dat de Oellebolle een sociale functie in Lauwe willen vervullen, die toevallig ontstaan is vanuit de carnavalsvereniging", besluiten ze, terwijl buiten een geluidswagen het naderende feest al vrolijk aankondigt.

Door Ton van Hulst

Meer berichten