Osteopaat Chris de Leeuw behandelt een baby in zijn praktijk.
Osteopaat Chris de Leeuw behandelt een baby in zijn praktijk. Foto: John van Gelder

Leefbaarheid in al zijn facetten

Politiek

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week leefbaarheid, zorg en welzijn in West Maas en Waal.

Het CDA wil iedereen erbij betrekken en maakt dat ook concreet: 'De mensen die moeilijk mee kunnen op de arbeidsmarkt krijgen aangepast werk. De groep die helemaal niet terecht kan op de arbeidsmarkt krijgt dagbesteding aangeboden.'

De Federatie Dorpslijsten zoekt het, als het gaat om leefbaarheid, meer in de voorzieningen. Zij stelt: 'We blijven investeren in accommodaties, voorzieningen en verenigingen voor alle bevolkingsgroepen, in het bijzonder voor de jeugd en de senioren. En we blijven woningen bouwen, met aandacht voor de woonwensen van de toekomst.'

Sociaal Maas en Waal wil een goed bereikbaar zorgloket/sociaal team, met goed opgeleide professionals uit verschillende disciplines, die een gelijkwaardige gesprekspartner zijn voor de hulpvrager. De partij wil ook praktisch denken en gezamenlijk gebruik of hergebruik stimuleren van hulpmiddelen, zoals scootmobielen en trapliften.

De VVD maakt zich zorgen over andere zaken. De regels voor extra zorg ondersteuning zijn niet voor iedereen goed te begrijpen en daarom vindt de partij het van belang dat de gemeente de mogelijkheid biedt voor gratis, onafhankelijke ondersteuning bij het aanvragen van zorg. Wel vindt de VVD het eerlijk als je meebetaalt aan je eigen zorg. Binnen de wettelijke mogelijkheden heft de gemeente een eigen bijdrage, is het voorstel van de partij.

De SP kijkt kritisch naar het WMO-beleid. Dat moet weer gaan over de mensen die zorg nodig hebben en mag geen bezuinigingspost zijn. De gemeente moet hier, volgens de partij, haar verantwoordelijkheid in nemen en echt zorgen dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. De bureaucratie en regeltjes moeten eruit, evenals de dure onderzoeksbureaus.

Gezondheidscentrum Dreumelzorg
Chris de Leeuw, een van de zorgaanbieders gevestigd in Gezondheidscentrum Dreumelzorg, heeft een duidelijke boodschap. Hij hoopt dat de politiek voor mensen met een kleine beurs een vangnet wil creëren om eerstelijns zorg toegankelijk te houden.

'Premieverhogingen van aanvullende verzekeringen in combinatie met eigen risico leiden ertoe dat mensen met een minimum inkomen en daaronder zichzelf en hun kinderen niet meer fatsoenlijk aanvullend kunnen verzekeren. Hierdoor zijn fysiotherapie, tandarts en andere voorzieningen voor hen niet meer toegankelijk. Mensen gaan deze noodzakelijke zorg mijden, met als gevolg uitval door toename van klachten en meer beroep op dure ziekenhuiszorg. In schrijnende gevallen zijn wij inmiddels genoodzaakt om patiënten te behandelen zonder daarvoor een vergoeding te ontvangen. Deze mensen zouden door de gemeente geholpen moeten worden. Via zorgwijzer zou hierbij een geweldige bijdrage geleverd kunnen worden, mits de politiek dat faciliteert', aldus De Leeuw.

Door Patrick Huisman