De Paulus Winssen
De Paulus Winssen Foto: Jan Hermens

Leefbaarheid in al zijn facetten

Politiek

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart besteden we iedere week aandacht aan de gemeentepolitiek. Deze week maken we een rondje langs de verkiezingsprogramma's van partijen in Beuningen als het gaat om leefbaarheid.

Bij leefbaarheid denk je ook aan de voorzieningen die dat mogelijk maken, zoals dorpshuizen. De PvdA constateert dat er sprake is van een ongelijke financiële behandeling van de dorpshuizen versus de MFA's. Het is volgens de sociaal democraten eerlijk en redelijk dat dorpshuizen De Lèghe Polder en De Paulus ook jaarlijks een vergoeding krijgen voor de zakelijke eigenaarslasten, zoals de OZB, dagelijks onderhoud en de verzekeringspremies. Dat krijgen de MFA's blijkbaar ook.

Meedenken
Beuningen Nu & Morgen richt zich iets meer op de burger. Alle inwoners denken, praten en doen mee als het gaat om beleid, stellen ze. Verder wil de partij investeren in groen en is er de wens voor betaalbare woningbouw. BN&M maakt ook een punt van veilige verkeersdeelname voor senioren en jongeren.
Bij D66 wordt de leefbaarheid weer anders beleefd. Daar wil de partij dat de gemeente meedenkt over het in stand houden van basale winkel- en horecavoorzieningen in de kernen Ewijk, Weurt en Winssen.
De VVD denkt meer aan levensloopbestendige zaken. De partij wil dat de inwoners, van jong tot en met de gevorderde leeftijd, graag in Beuningen zijn. De gemeente moet hiertoe mogelijkheden faciliteren met geschikte woonruimte voor iedereen.

De SP-Beuningen is van mening dat bij de pogingen om het centrum van Beuningen te verlevendigen de aandacht eenzijdig gericht is geweest op 'dingen', zoals fietsenrekken, plantenbakken et cetera, en te weinig op activiteiten. Een rondje 'bellen' naar sportverenigingen, muziekgroepen en dergelijke kan de gemeente ideeën opleveren voor 'andere' invulling van verlevendiging, zo stelt de partij.

De Paulus Winssen
We vroegen Rick de Waal van Ontmoetingscentrum De Paulus in Winssen naar zijn visie op leefbaarheid als het gaat om het dorpshuis. 'De Paulus is dé plek in Winssen waar alle inwoners terecht kunnen. Dat bereiken we door onder andere sportieve, creatieve, educatieve, en zorgactiviteiten te faciliteren. Het dorpshuis verbindt de mensen uit Winssen en omgeving met elkaar. Op die manier wil de voorziening ook nadrukkelijk zorg dragen voor de kwetsbare mensen in haar midden. De culturele, sportieve, ludieke en welzijnsactiviteiten staan centraa', aldus De Waak.

Volgens hem gaat de verbouwing van De Paulus ervoor zorgen dat het dorpshuis nog meer groepen uit de samenleving, zoals de jeugd, van dienst kan zijn.

Door Patrick Huisman