Muziekworkshop voor ouderen in Deest van De Nieuwe Muziekschool.
Muziekworkshop voor ouderen in Deest van De Nieuwe Muziekschool.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: zorgen over zorg

Politiek

De komende maanden besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze week aandacht voor wat een aantal partijen in Druten zeggen over de zorg en het sociaal beleid.

De Dorpslijst Puiflijk-Druten-zuid constateert dat Ouderen vaak in hun eigen dorp of wijk willen blijven wonen. De toenemende vergrijzing vraagt volgens de partij om meer aandacht voor 'zorg op maat'. Het realiseren van zorgsteunpunten kan een waardevolle aanvulling zijn denkt de partij. Het CDA Druten denkt in vergelijkbare termen. Zij zoeken het in kleinschalige voorzieningen in de buurt die er moeten komen.

Kernachtig Druten heeft een aantal kernpunten geformuleerd op het gebied van zorg. Concreet is een gratis reanimatie cursus voor burgers maar ook kijkt men naar vrijwilligers en mantelzorgers die de gemeente ondersteunen bij de uitvoering van Wmo-taken. Zij verdienen de komende jaren speciale aandacht als het aan Kernachtig Druten ligt. Zij worden immers steeds belangrijker voor goede zorgverlening in de komende jaren. Ook wil de partij geldelijke steun voor het Alzheimer Café.

Sociaal Maas en Waal heeft ook wat doelstellingen. Zo wil de partij een actieve bestrijding van de armoede. En moet die met meer dan de helft zijn afgenomen in 2022. Ook wil de partij veel aandacht voor dementie in de plannen voor de komende vier jaar.

Het Gastenhuis Druten
Die aandacht is er al wel volop in het Gastenhuis in Druten. Jack van Bemmelen en Nora Boky runnen dit huis waar dementerenden wonen. Zij hebben wel een advies voor de politiek. Namelijk mensen bewust maken van het feit dat ze niet te lang thuis moeten blijven wonen als men merkt dat de gezondheid achteruit gaat. "Te lang thuisblijven leidt meer dan eens tot eenzaamheid, overbelaste mantelzorgers, het kwijtraken van een ouder-kind relatie en uiteindelijk een crisisopname waarbij geen keuzevrijheid meer aanwezig is. Daarbij komt dat mensen vaak een tweede keer moeten verhuizen omdat ze in een crisisopvang niet kunnen blijven" aldus het echtpaar.

Wat zij ook constateren is dat ze als niet-Drutenenaren zien dat de ziekte dementie in deze regio erg in de taboesfeer hangt. Het bespreekbaar maken waardoor er eerder zicht op problemen en oplossingen zou komen zou voor Druten een hele vooruitgang zijn. Ook daarin zien ze een rol voor de politiek.

Door Patrick Huisman