Afbeelding
Foto: ROC Rivor

Praktische sectororiëntatie (PSO) helpt ruim 1800 vmbo-leerlingen met kiezen

Algemeen

TIEL - Door middel van de PSO Doeweken helpen ROC Rivor, Helicon MBO Geldermalsen en technische opleidingsbedrijven een tiental vmbo-scholen bij de sector-/profielkeuze van hun leerlingen. Tweedejaars leerlingen maken tijdens de PSO kennis met richtingen binnen techniek, economie, zorg en welzijn en/of groen. Via interactieve doe-activiteiten van 20-30 minuten verkennen ze de werkvelden binnen deze vier richtingen. Een uniek regionaal evenement om vmbo-leerlingen te ondersteunen bij hun profielkeuze.

Een tiental vmbo-scholen uit de regio nam deel aan deze editie van de PSO Doeweken. Dit zijn scholen uit Tiel, Geldermalsen, Leerdam, Gorinchem, Culemborg, Druten, Beneden-Leeuwen, Kesteren, Rhenen, Zetten, Zaltbommel en wijk en Aalburg. De PSO Doeweken vinden plaats bij het Opleidingscentrum Rivierengebied (OCR) aan de Poppenbouwing in Geldermalsen, dat ook een van de 6 locaties van ROC Rivor is. Aan het evenement nemen leerlingen deel van alle leerwegen binnen het vmbo; er is een week met activiteiten voor leerlingen basis en kader, en een week voor leerlingen gl/tl.

Kleinschalige opzet
Ondanks het grote aantal deelnemers zijn de PSO Doeweken kleinschalig van opzet. Vooral de eigen mbo-studenten, maar ook praktijkinstructeurs en enkele docenten begeleiden per activiteit maximaal 12 vmbo-leerlingen. Dit zijn activiteiten zoals het aankleden van patiënten op een ziekenhuisbed bij zorg, het maken van een bouwkundige tekening bij techniek, hoe een groep te entertainen bij toerisme/recreatie (economie), en het meten van de hardheid en het suikergehalte bij teelt (groen).

Beroepsoriëntatie                                
De PSO Doeweken worden georganiseerd door ROC Rivor, Bouwmensen Rivierengebied, Schildersvakopleiding Geldermalsen, Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Midden, OBM Rivierengebied en Helicon MBO Geldermalsen. De PSO Doeweken passen bij de ambitie van de regionale mbo-instellingen en opleidingsbedrijven om in samenwerking met vmbo-scholen leerlingen optimaal te ondersteunen bij hun profielkeuze en beroepsoriëntatie. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Bouwend Nederland regio Lingestreek en de Vrienden van de PSO.