Kasteel Wijchen is sfeervol verlicht.
Kasteel Wijchen is sfeervol verlicht. Foto: Jack Doorman

Wijchen maakt zich op voor een sprookjesachtig weekend

Cultuur

WIJCHEN - In Wijchen vindt komend weekend voor de vijfde keer het Kerst Sprookjesfestijn plaats. Vorig jaar was het evenement met ongeveer 30.000 bezoekers een groot succes. Ook dit jaar wordt er op zaterdag 16 en zondag 17 december uitgepakt met een programma met voor ieder wat wils.

Zaterdagavond om 18.00 wordt het weekend geopend met een lichtjestocht van de molen tot aan het kasteel, waar een theaterspektakel wordt opgevoerd. Theatergezelschap Hakoena beeldt het verhaal van de verliefde winterkoningin Wijcheline en prins Wijnand uit. Wie wil zien hoe de winterkoningin woont kan een kijkje nemen in het kasteel. Uiteraard onder muzikale begeleiding van verschillende orkesten en koren uit de regio.

Winterse winkelstraten
Na de opening hult het gehele centrum zich in de magische sfeer van kerst. De sfeervol verlichte winkelstraten met kerstbomen, knisperende vuurtjes, lampjes en kaarsjes maken Wijchen tot een waar kerstsprookje.

Voor twee dagen zijn de straten omgetoverd tot Winterwonderland, het Toverbos en het Kabouterlaantje. Je loopt er levende sprookjesfiguren tegen het lijf en in veel winkels zijn leuke workshops te volgen, waaronder sneeuwpop hangers maken en sprookjesnagels lakken. In speciale 'verteltenten' brengen verhalenvertellers de mooiste sprookjes tot leven.
Ook de molen van Wijchen wordt in kerstsfeer gebracht: de bakliefhebber kan er terecht om kerstkoekjes te bakken en pannenkoeken te versieren. Zondagmiddag is hier een toneelvoorstelling. In de kerk is een levende kerststal en wordt het kerstverhaal verteld aan de hand van een rondleiding in de tuin.

Kerstengelen
Op de Markt zorgen kerstengelen voor koek-en-zopie. De opbrengst gaat naar het goede doel. Net als de kerstpakketten die je er kunt afgeven.

Het Kerst Sprookjesfestijn is te bezoeken op zaterdag 16 december van 18.00 tot 22.00 uur en op zondag 17 december van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het complete programma is te vinden op www.kerstsprookjesfestijn.nl.

Door Femke Pierlo???????