Ton van Hulst.
Ton van Hulst. Foto: John van Gelder

Roman 'De diepte van Afferden' van Ton van Hulst verschenen

Mens

MAAS EN WAAL - Na vorig jaar zijn debuutroman 'De Queeste van Puiflijk' uitgebracht te hebben presenteert Ton van Hulst uit Boven-Leeuwen nu trots zijn nieuwe pennenvrucht: 'De diepte van Afferden'.

Zijn vorige boek, waarin hij in een historiserende streekroman kunstenaar Cornelis Pronk opvoerde, die in 1732 het alom bekende prentje maakte van de oude toren in Puiflijk (toen nog met kerk), kreeg veel enthousiaste reacties en lovende vijf sterren-beoordelingen. Er was zelfs iemand die alle locaties die in het boek beschreven worden tijdens een fietstocht aandeed om de streek beter te leren kennen.

Schrijfproces
'Onder andere daardoor werd ik gestimuleerd nog een verhaal te schrijven. Er lijken trouwens ook weinig Maas en Waalse verhalen te zijn. Uitzondering zijn natuurlijk de onovertroffen korte stukjes van wijlen Johan van Os, maar langere verhalen, echte Maas en Waalse romans, ben ik nog niet tegengekomen. Het schrijfproces was bij vlagen moeilijk, maar soms ook had ik in één dag meerdere pagina's gereed. Ik probeer steeds wel zodanig te schrijven, dat het hele verhaal ook in de realiteit gebeurd zou kunnen zijn. Ik wil graag de fantasie van de lezer prikkelen.'
Ook in 'De diepte van Afferden' speelt de alledaagse en herkenbare werkelijkheid een rol, naast gebeurtenissen uit het verleden. Er worden bijvoorbeeld vondsten gedaan die op het eerste gezicht tamelijk onbeduidend lijken te zijn, maar tenslotte toch leiden tot een onvermoede ontknoping. Enkele schilderijen van de in zijn leven ooit zeer beroemde Afferdense kunstschilder Antoon van Welie (1866-1956) spelen een belangrijke rol. Een andere bepalende factor in het boek is de combinatie van humor en dialect. Het dialect leest het gemakkelijkst als je het hardop leest.

Mede door de vlotte schrijfstijl, de illustraties, de afwisseling en de vaart in het verhaal is dit boek geworden tot een zeer lezenswaardig geheel.
'Ik ben al weer voorzichtig aan het denken over een derde boek, maar hoop nu eerst dat veel lezers dit verhaal, net als bij 'De Queeste van Puiflijk', in één adem uitlezen', besluit Ton.
Het boek is verschenen bij uitgeverij Boekscout en is verkrijgbaar bij alle boekwinkels in Nederland en België.