Afbeelding
Foto: Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Grootschalige oefening bij Ziekenhuis Rivierenland

Algemeen

TIEL - De ambulancedienst, de brandweer, de meldkamer Regio Zuid, de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) en de Spoedeisende Hulp hebben zaterdag 9 december bij Ziekenhuis Rivierenland een grootschalige oefening gehouden. De oefening duurde de hele ochtend en is naar tevredenheid verlopen.

De oefening draaide om eerste hulp, transport en decontaminatie van slachtoffers die met een giftige stof in contact zijn gekomen. Daarbij werden zogeheten Lotus-slachtoffers ingezet, acteurs die kunnen reageren als een echt slachtoffer.

De oefening is voorbereid door de eigen medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan. Ook eigen medewerkers van het ziekenhuis waren deze dag actief, met name bij het wassen van de 'slachtoffers' in een speciale ruimte aan de zijkant van de ambulancegarage. Op het parkeerterrein waren brandweer en ambulancedienst actief bij het redden van slachtoffers met vergiftigingsverschijnselen. Ziekenhuis Rivierenland oefent regelmatig noodopvang en hulp bij grote ongevallen.

De GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) is belast met de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing en met de advisering van overheden en overige organisaties op dit gebied (risicobeheersing).