Een impressie van de kermis in Wamel.
Een impressie van de kermis in Wamel. Foto: Reinier Jansen

Het burgerpanel spreekt zich uit: Eén grote Maas en Waalse kermis

Algemeen

Horeca en muziek brengen lokale kermis naar hoger niveau

MAAS EN WAAL - Waar de plaatselijke kermis voorheen hét hoogtepunt van het jaar was, is het tegenwoordig één van de vele evenementen die de streek telt. Sommige dorpen kennen nog een bruisende kermis, maar in andere plaatsen vinden sommigen het een 'flop'. Hoe het gesteld is met het kermisbezoek in Maas en Waal bleek uit de resultaten van het burgerpanel.

        
Uit de enquête blijkt dat helft van de respondenten het afgelopen jaar een kermis bezocht, in de meeste gevallen de kermis in het eigen dorp. 'Het is altijd gezellig, een soort reünie', wordt door velen genoemd. Het gros is tevreden over de bezochte kermis. Toch zijn er wel degelijk verbeterpunten: meer en modernere attracties, meer sfeer en lagere prijzen. Met name in Druten is er een hoop te doen om de huidige vorm van de kermis.

Beleving
'De beleving is weg', meent Stan van den Hurk, een echte Drutenaar. Hij vindt het spijtig dat de kermis de laatste jaren steeds meer uitgekleed is, en daar moet volgens hem verandering in komen. 'Waarom lukt het in Beneden-Leeuwen wel een drukbezochte kermis neer te zetten, en hier in Druten niet?' vraagt hij zichzelf af. Naar zijn idee zijn onder andere de 'oubollige' attracties en de prijs-/kwaliteitverhouding redenen voor teruglopende bezoekersaantallen, evenals het tijdstip waarop de kermis gehouden wordt.
Enkele respondenten menen dat middels één grote en 'centrale' kermis modernere attracties een groter aanbod bewerkstelligd kan worden. Andere menen dat een kermis, groot of klein, pas functioneert wanneer er ook gezorgd is voor een goed randprogramma. Uiteindelijk gaat een groot deel van het publiek niet specifiek voor de attracties naar een kermis, maar eerder voor de gezelligheid. Voorbeelden daarvan zijn de kermissen in Bergharen, Ewijk en Horssen, die een uitgebreid muzikaal programma kennen, en jaarlijks druk bezocht worden. De aanwezigheid van een dergelijk randprogramma is dan ook zeer waarschijnlijk de reden dat bezoekers de kermis in Beneden-Leeuwen aanzienlijk beter beoordelen dan de kermis in Druten. 'Je moet in Druten het kermisterrein af om alleen al bij de horeca te komen, dat is niet praktisch', aldus Van den Hurk.

Toekomst
Sommigen menen dat het neerzetten van een goede kermis gebaat is bij samenwerking, waarbij zowel exploitanten en gemeente als bezoekers een rol spelen. 'Het draagvlak van de inwoners is belangrijk', aldus een betrokkene. 'Je kunt allerlei attracties neer willen zetten, maar als de klanten niet komen houdt het op.'

Rond de 40 procent van de respondenten wil dat de plaatselijke kermis koste wat kost behouden blijft. 'Kermis is cultuurgoed, en bovendien onmisbaar voor de leefbaarheid van het dorp.' Volgens enkelen zouden gemeenten meer energie moeten steken in het behoud van kermissen, door de pachtprijs omlaag te brengen of het evenement financieel te ondersteunen.