Logo demaasenwaler.nl

Pleidooi snelle schuldhulpverlening

BEUNINGEN - Mensen met problematische schulden worden, nadat zij zich hebben aangemeld voor hulp, te lang aan hun lot overgelaten. Dat zegt de Cliëntenraad Beuningen in reactie op het nieuwe gemeentelijk Beleidsplan Schuldhulpverlening.

De Cliëntenraad doet een beroep op de gemeente om mensen met een hulpvraag serieus te nemen en snel met een mogelijk plan van aanpak te komen. Volgens de Cliëntenraad dreigen steeds meer mensen buiten de boot te vallen, omdat de maatschappij voor hen te complex is geworden. Juist deze groep raakt ook vaak in de schulden en ondervindt een dusdanige stress, dat ze murw geslagen een zekere apathie aan de dag leggen.

De Cliëntenraad stelt dat schulden vaak te maken hebben met een structureel te laag inkomen. Minima lopen een grote kans om in de financiële problemen te komen, aldus de raad. Verder stelt de Cliëntenraad dat de gemeente terecht uitgaat van de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Toch vindt de raad dat men niet te streng moet zijn, omdat in schuldsituaties mensen vaak geen beroep kunnen doen op de eigen omgeving. Omdat die omgeving zelf ook meestal bezig is om financieel te overleven. Dat de gemeente door middel van maatwerk schuldenproblemen wil oplossen, dat vindt de Cliëntenraad erg positief.

Via mediapartner RTV Totaal

Meer berichten