Marjolein Buis in Zuid-Afrika
Marjolein Buis in Zuid-Afrika Foto: Stichting Marjolein Buis Sportief

Buis op drie na beste rolstoeltennisster ter wereld

Algemeen

LOUGHBOROUGH – Marjolein Buis mag zich de op drie na beste rolstoeltennisster van de wereld noemen. De als vijfde geplaatste Beuningse kon een week na haar WK-titel in het dubbelspel niet verrassen in Engeland.

Aan het eindejaarstoernooi mochten de beste acht tennissters van afgelopen jaar deelnemen. In haar poule eindigde Buis als tweede, achter landgenote Diede de Groot. In de kruisfinale moest Buis haar meerdere erkennen is de als eerste geplaatste Yui Kamiji uit Japan: 2-6 3-6. De strijd om het brons, tegen landgenote Aniek van Koot, werd niet volledig afgemaakt. Bij een 2-6 5-5 stand moest Buis wegens een schouderblessure de wedstrijd staken. 'Het is het niet waard om hier koste wat het kost door te spelen,' aldus Buis, die de hele week al last had van haar schouder en heup, 'Ik ben blij dat ik me geplaatst heb voor de halve finales. Een vierde plek, na de titel van vorige week is gewoon heel erg prima!'

De titel in Loughborough ging verrassend naar Diede de Groot, die de favoriete Kamiji in twee sets wist te verslaan (7-5 6-4), waardoor zij zich wereldkampioen rolstoeltennis 2017 mag noemen, zowel in het enkelspel als in het dubbelspel, samen met Buis. En passant is De Groot een van de terechte genomineerden voor Paralympisch atleet van het jaar 2017.

Voor Marjolein Buis is met dit eindejaarstoernooi het seizoen van het jaar 2017 geëindigd. Het was een geweldig jaar, die Buis afsluit in het dubbelspel als de nummer 1 van de wereld. Het eerste belangrijke toernooi van het nieuwe jaar is zoals altijd de Australian Open in januari in Melbouren.

Door Rob Buis.