Woningen aan de Beuningse Plas.
Woningen aan de Beuningse Plas. Foto: Wim Piels

Een vooruitblik op de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Politiek

Woningbouw in Beuningen

De komende maanden besteden we iedere week aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen. We doen dat aan de hand van thema's die de politieke partijen hebben aangedragen. Deze week de woningbouw in Beuningen. De partijen vermeld in het artikel hebben hun visie gegeven op het betreffende onderwerp. Van de andere partijen in gemeente Beuningen hebben wij over dit onderwerp, voor de sluiting van de krant, helaas geen reactie mogen ontvangen.

Een aantal standpunten zijn uiteraard voorspelbaar. Zo zet de SP in op sociale woningbouw. Zij zegt zich ook te realiseren dat er krimp op komst is, maar volgens de partij is er behoefte aan betaalbare woningen in de huursector. De VVD zet juist in op starterswoningen in de koopsector. Verder is de partij kritisch op het beleid van de woningbouwcorporaties, 'zij moeten terug naar hun kerntaak', is de stelling van de VVD. Dit lijkt landelijk inmiddels al wel geregeld.

Inhaalslag
De PvdA is concreter als het gaat om het beleid voor de gemeente. In Winssen is volgens de partij een inhaalslag noodzakelijk als het gaat om bouwen. Met name de Fruithof wordt genoemd. Ook in Ewijk wil de partij concrete bouwplannen rondom 't Hart en in het centrum.

Beuningen Nu en Morgen geeft aan dat ze woningbouw verspreid wil zien over allerlei kernen en dat het betaalbaar moet zijn.

Monumentensubsidie
Een ander plan van de VVD, in het kader van woningbouw, is dat de gemeentelijke monumentensubsidie opnieuw wordt ingevoerd. Volgens de partij dragen gemeentelijke monumenten bij aan de leefbaarheid, cultuur en bezienswaardigheid bij recreatie.

Door Patrick Huisman