Bezoekers aan een eerdere informatiebijeenkomst van Energiek Beuningen.
Bezoekers aan een eerdere informatiebijeenkomst van Energiek Beuningen. Foto: Jos Courbois

Nieuwe informatiebijeenkomsten Energiek Beuningen

Algemeen

BEUNINGEN - Gemeente Beuningen houdt de komende weken bijeenkomsten omtrent de energievisie Energiek Beuningen. Tijdens deze bijeenkomsten hoort de gemeente graag wat de samenleving belangrijk vindt bij de opwek van grootschalige energie in het buitengebied.

In oktober dachten al ruim 200 inwoners mee over hoe Beuningen als gemeente in 2040 energieneutraal zou kunnen zijn. Tijdens bijeenkomsten in alle kernen bespraken ze hun wensen, ideeën en mogelijke zorgen. Nu is het tijd om verder te praten over de mogelijkheden om grootschalig energie in het buitengebied op te wekken. Want naast energiebesparing en kleinschalige productie van duurzame energie bij inwoners en bedrijven is ook grootschalige productie van duurzame energie nodig om in 2040 energieneutraal te zijn.

Er is nog veel te kiezen. Wat zijn bijvoorbeeld goede plekken om wind- en zonne-energie op te wekken? Hoe wordt rekening gehouden met hoogte en zichtbaarheid? En hoe kan dit georganiseerd worden? Tijdens vier bijeenkomsten in november verkent de gemeente Beuningen in een spelvorm welke mogelijke combinaties er gemaakt kunnen worden voor de opwek van energie. Wordt er vooral ingezet op windenergie of wil men juist kijken naar de mogelijkheden voor zonneparken? En wat zijn de kansen voor energie uit de Waal? Er wordt in groepen gewerkt aan een concrete kaart met voorstellen. Dit doet de gemeente tussen 19.30 en 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) op:

Maandag 13 november in De Paulus, Molenstraat 2 in Winssen
Woensdag 15 november in DROOM!, Schoenaker 10 in Beuningen
Maandag 27 november in De Kloosterhof, Kapittelweg 2a in Weurt
Woensdag 29 november in MFA 't Hart, Den Elt 17 in Ewijk

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomsten via gemeente@beuningen.nl.

Gebiedsraad en energiecoöperatie
Tijdens deze bijeenkomsten hoort de gemeente graag wat de samenleving belangrijk vindt bij de opwek van grootschalige energie in het buitengebied. Met deze informatie stelt zij na de bijeenkomsten de uitgangspunten vast. Ze wil hiervoor een gebiedsraad samenstellen met enthousiastelingen én critici. Geïnteresseerden kunnen zich tijdens de avonden voor deze raad aanmelden. Ook wordt meer informatie gegeven over de mogelijkheden om mee te doen in een energiecoöperatie. Hiermee kunnen geïnteresseerden mede-eigenaar worden van een energieproject en is het mogelijk een eigen aandeel in duurzaam opgewekte energie in Beuningen te verkrijgen.

Energiek Beuningen
Energieneutraal in 2040: geen vrijblijvende afspraak, maar een doel waar we samen met onze inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden naartoe werken.