Repetitie van een deel van de slagwerkgroep van ULTO Winssen/Ewijk.
Repetitie van een deel van de slagwerkgroep van ULTO Winssen/Ewijk. Foto: ULTO Winssen/Ewijk

'Muziek maakt slim' ook slogan bij ULTO

Algemeen

WINSSEN - In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en de aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Koninklijke Fanfare ULTO Winssen/Ewijk.

De Koninklijke Fanfare ULTO, met muzikanten uit de dorpen Winssen en Ewijk, bestaat in 2018 140 jaar en heeft een rijke geschiedenis. De muziekvereniging beschikt over een eigen gebouw, UMC (ULTO Muziekcentrum) en een muziekkoepel in Winssen. Daar zijn de repetities van de verschillende groepen en worden regelmatig concerten gegeven.
De fanfare heeft net als vele andere gezelschappen te maken met veroudering. Blaasmuziek is momenteel minder populair onder de jongeren. En dat is de reden dat ULTO, dat een hoog muzikaal niveau wil behouden, stevig heeft ingezet op, en veel energie blijft steken in de muzikale vorming van de jeugd. Klaasje Dijkstra is jeugdcoördinator bij het 31 jeugdleden tellende ULTO. Ze is vooral organisatorisch bezig, plant lessen, werft jeugdleden en voert acties om kinderen naar ULTO te halen.

Dijkstra legt uit dat ULTO aansluit bij de landelijke slogan 'Muziek maakt slim': 'Wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat musiceren een zeer positieve invloed heeft op de gemoedstoestand en de intelligentie van de mens. We richten ons nadrukkelijk op de jeugd, met het oog op de doorstroming naar het fanfareorkest.'

Goed muziekonderwijs
'ULTO hecht grote waarde aan goed muziekonderwijs op basisscholen en werft actief jeugd op beide basisscholen via acties als Sjors Creatief en Sjors Sportief', aldus de jeugdcoördinator.

Bij ULTO neemt de jeugd een bijzondere plaats in, want naast de muzieklessen, het opleidingsorkest en de slagwerkgroep is er ook een twirlteam. De jonge meisjes geven de fanfare bij optredens een fleurige aanblik. Met de komst van instructrice Kaily Moody is voor een nieuwe, frisse aanpak gekozen. Bij deze groep, de enige in de omgeving, staat het bewegen op muziek centraal.

Toekomstproof
Dijkstra noemt als speerpunten voor ULTO: fanfare verjongen, toekomstproof zijn, actief jeugdbeleid, werken aan doorstroming van de jeugd en ledenbehoud. Iedereen die meer over muziekles, het jeugdorkest, de slagwerkgroep of het twirlen wil weten, kan contact opnemen via tel. 0487-52 27 66. Zie ook www.ulto.nl.

Door Anton Janssen