Levende Historie Harderwijk creëerde vorig jaar een kledingatelier.
Levende Historie Harderwijk creëerde vorig jaar een kledingatelier. Foto: John van Gelder

Levende historie als belangrijkste pijler tijdens Dickens Festijn

Algemeen

DRUTEN - Enkele honderden acteurs, figuranten en ambachtslieden laten de tijd van het Victoriaanse Londen herleven tijdens het Dickens Festijn, op zondag 10 december in het centrum van Druten. Het zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen van het verleden, ook wel 'levende historie' genoemd, staat daarbij centraal. Het is dit jaar de belangrijkste pijler van de organisatie, die vorig jaar een nieuwe koers bepaalde voor de toekomst van het sfeervolle winterevenement.

Om bezoekers volledig onder te dompelen in de sfeer van de tijd van schrijver Charles Dickens moest de kwaliteit én kwantiteit van het straattheater omhoog, zo meenden de bestuursleden van Dickens Druten. Vorig jaar al werden daarom tientallen (semi)professionele theatergezelschappen en re-enactors (mensen die historische gebeurtenissen naspelen, red.) uit heel het land aangetrokken. Dit jaar zijn er wederom meer taferelen te bewonderen en gaat de organisatie nog een stapje verder.

'Het is ons streven om bezoekers het gevoel te geven dat ze zich wérkelijk in de Victoriaanse tijd bevinden', aldus een van de bestuursleden van stichting Dickens Druten. 'Nieuwe taferelen, zoals een opiumhuis, een munterij, postambt en krantenstalletje, moeten hen het gevoel geven dat ze niet meer in Druten, maar in het Londen van de negentiende eeuw lopen.' Naast deze 'levende historie' taferelen is er als vanouds ook volop vermaak voor de kinderen, zo verzekert de organisatie.

Waar vorig jaar de slipjacht een hoogtepunt van het Dickens Festijn vormde, is er dit jaar gekozen voor een nieuwe invulling op de Drutense Markt. Wat deze activiteit precies inhoudt houdt de organisatie nog even geheim. Begin november wordt hierover meer bekendgemaakt.